Britanci od 70-ih spremni na nuklearni napad: "Ako izađete van, umrijet ćete"

Britanci od 70-ih spremni na nuklearni napad: "Ako izađete van, umrijet ćete"

"AKO IZAĐETE van, mogli bi umrijeti", poruka je koja je godinama bila skrivena u britanskoj Nacionalnoj arhivi, a koju su novinari BBC-a tijekom 70-ih godina prošlog stoljeća pripremili u suradnji s članovima kabineta vlade.

Ova stravična obavijest, koja je danas otkrivena, svjedoči kako se svijet u doba Hladnog rata pripremao za moguće nuklearne napade. U slučaju pada atomske bombe na Veliku Britaniju, BBC je bio spreman emitirati sljedeću poruku upućenu preživjelima (za slučaj da ih uopće bude):

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je ratni program. Naša zemlja je napadnuta nuklearnim oružjem. Komunikacije su poremećene, a broj žrtava i konačni razmjer štete još nisu poznati. Čim dobijemo opširnije informacije, bit ćete obaviješteni. U međuvremenu vam preporučujemo da slušate naš program, ostanete mirni i ostanete u kućama. Pokušaj bijega vam neće pomoći. Tako se možete jedino naći u većoj opasnosti. Ako izađete napolje mogli biste ostati bez hrane, vode i zaštite. Zračenje koje nastaje kao posljedica nuklearnog napada je mnogo veće ako ste mu direktno izloženi. Krovovi i zidovi vaših kuća vam nude zaštitu. Najsigurniji ste u zatvorenom prostoru. Isključite sve dovode plina i ugasite vatru. Ako imate vodu, možete je koristiti za gašenje. Sve posude koje imate napunite pitkom vodom jer će je uskoro nestati. Koristite je samo za piće i kuhanje. Voda vam je potrebna za život, ne trošite je uzalud. Štedite zalihe hrane kako bi potrajale najmanje 14 dana. Ako u kući imate svježu hranu prvo potrošite nju, jer konzervirana hrana traje dulje. Pričekajte naša daljnja upozorenja. Tek kad vam kažemo da je sigurno napustiti kuću, možete izaći. U tom trenutku čut ćete sirene. Nikako nemojte ranije napuštati vaše domove, jer vas radioaktivna prašina koju ne vidite i ne osjećate može ubiti".

J.C.
Foto: Ilustracija

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara