Britanci odbili zahtjev SAD-a i deblokirali iranski tanker iz Gibraltara

Britanci odbili zahtjev SAD-a i deblokirali iranski tanker iz Gibraltara
Foto: EPA

IRANSKI tanker koji je već neko vrijeme predmet spora između Irana i zapadnih zemalja napustio je jučer navečer sidrište u Gibraltaru, nekoliko sati nakon što je ovaj britanski teritorij odbio američki zahtjev da nastavi i dalje blokirati brod.

Britanski marinci u srpnju su zaustavili tanker u Gibraltaru pod sumnjom da je prevozio naftu za Siriju, bliskog saveznika Irana, kršeći pritom europske  sankcije. Blokada tankera izazvala je potom niz događaja koji su doveli do velikih napetosti prilikom prolaska stranih tankera kroz Perzijski zaljev.

Grace 1, koji je dobio novo ime Adrian Darya 1, napustio je sidrište u Gibraltaru oko 11 sati navečer po lokalnom vremenu, no njegova iduća destinacija za sada nije poznata.

Vezan zakonima EU-a

Iranski veleposlanik u Britaniji Hamid Baeidinejad napisao je ranije na Twitteru kako se očekuje da brod u nedjelju navečer napusti Gibraltar. Blokada tankera istekla je prošlog tjedna, no savezni sud u Washingtonu u petak je izdao nalog da se i dalje nastavi blokada tankera, nafte koju prevozi i skoro milijun dolara.

Gibraltar je u nedjelju objavio kako neće udovoljiti američkom zahtjevu jer je vezan zakonima EU-a.

Washington je pokušao zadržati Grace 1 na osnovu njegove navodne povezanosti s iranskom Islamskom revolucionarnom gardom, koju SAD smatra terorističkom organizacijom.

Iran je opovrgnuo da je tanker prevozio naftu u Siriju.

Iran odgovorio blokadom britanskog tankera

Ranije u nedjelju videosnimke i fotografije pokazale su da je tanker izvjesio iransku zastavu te da nosi novo ime, napisano bijelom bojom, dok je njegovo ranije ime Grace 1 prebojano.

Grace 1 je plovio pod panamskom zastavom, no panamske pomorske vlasti objavile su u srpnju da brod više nije na njihovom popisu nakon što se posumnjalo da je brod povezan s financiranjem terorizma.

Blokada tankera u Gibraltaru izazvala je diplomatske razmirice koje su eskalirale prije dva tjedna kada je Iran u Perzijskom zaljevu blokirao tanker pod britanskom zastavom. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara