Britanci ponovno srušili plan: U fondu za spas eurozone samo 150 milijardi eura

Ilustracija: AFP

DRŽAVE eurozone su se jučer dogovorile da u poseban fond MMF-a uplate 150 milijardi eura. No, nije ispunjen plan da sve države EU u taj fond uplate ukupno 200 milijardi eura, kao što je dogovoreno na summitu 9. prosinca.

U financiranju toga fonda je odbila sudjelovati Velika Britanija. Trosatni jučerašnji sastanak je organizirao luksemburški premijer Jean-Claude Juncker, koji je na čelu grupe ministara financija eurozone. Njemačka će uplatiti najviše, 41,5 milijardi eura. Francuska će donirati 31,4 milijardi eura, Španjolska 14,8 milijardi, a Nizozemska 13,6 milijardi.

Osam država ne mora platiti

Države eurozone koje već primaju pomoć EU-a i MMF-a, Grčka, Irska i Portugal, neće uplaćivati u ovaj fond. Države EU koje nisu u eurozoni, a primaju pomoć MMF također neće uplaćivati u fond. Tako su se ovih troškova riješile i Mađarska, Rumunjska i Latvija. Litva, koja se još oporavlja od financijske krize i najsiromašnija država Bugarska također neće morati uplatiti novac MMF-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velika Britanija je odbila sudjelovati u punjenju ovog fonda za spas eurozone, no tvrde kako će povećati svoj udio u osnovnim rezervama Međunarodnog monetarnog fonda. "Velika Britanija je uvijek bila spremna razmišljati o davanju više resursa MMF-u, no za njegovu globalnu ulogu i kao dio globalnog ugovora", kazao je britanski ministar financija George Osborne. Sve države EU, osim Velike Britanije, su se 9. prosinca dogovorile oko stvaranja posebnog fonda za pomoć posrnulim državama eurozone.

"MMF služi za spašavanje država, a ne valuta"

Nakon toga sastanka je britanski premijer David Cameron kazao pred parlamentom da MMF postoji kako bi "spašavao države, a ne valute" te da će London biti zadovoljan ako sudjeluje u povećanju osnovnih rezervi MMF-a, no ne i posebnog fonda za eurozonu. Britanska "odbijenica" je povećala pritisak na druge države EU, koji nemaju euro, da popune tu rupu u predviđenih 50 milijardi eura. Jedine države koje bi trebale sudjelovati u popunjavanju te rupe su Švedska, Danska, Poljska i Češka.

EUobserver piše kako im nedostaje još oko 24 milijarde eura. Prag je obećao sudjelovati sa 3,5 milijardi, Danska sa 5,5 milijardi, dok će Poljska pomoći sa 6 milijardi eura. Švedski ministar financija Anders Borg je jučer navečer odbio reći koliko će oni dati, a ranije se predviđalo kako bi svota trebala biti oko 11 milijardi eura. U nekoliko zemalja će još i parlament trebati potvrditi uplaćivanje novca u poseban fond MMF-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara