Britanci s 300,000 funti finacirali Karadžićev bijeg

BRITANSKI vladin Odjel za međunarodni razvoj donirao je tvrtki Unipak, specijaliziranoj za poslove razminiravanja, 300.000 funti za čišćenje teritorija BiH od mina. U poslu ne bi bilo ništa čudno, da tvrtku Unipak nije uspostavio Radomir Kojić, koji se od prije dvije godine nalazi na popisu pomagača pri skrivanju i bijegu Radovana Karadžića pred međunarodnom tjeralicom.

Kojić je ratni zapovjednik jedne postrojbe vojske bosanskih Srba, a tri mjeseca nakon završetka rata u BiH, otvorio je tvrtku Unipak koja se specijalizirala za poslove deminiranja, a tvrtka je posredstvom donatorskih ugovora od britanske vlade dobila 300.000 funti za čišćenje prostora od mina, uglavnom oko Srebrenice.

Ugledni britanski list Observer objavio je prošlog vikenda vijest da su putem sedam ugovora, Odjel za međunarodni razvoj (DFID) i Unipak sklopili poslove deminiranja, a većina je ugovora istekla do 2003. godine kada je Europska unija Kojiću zabranila ulazak na svoj teritorij pod sumnjom da pomaže Radovanu Karadžiću u skrivanju.

Kojićev je Unipak također, putem natječaja, dobio nekoliko poslova razminiranja koje je finacirala američka vlada te Svjetska banka. Glasnogovornik  DFID-a rekao je za Observer kako će Odjel provesti detaljnu istragu vezanu za navode iz lista.

Kojić je opravdane sumnje protiv njega nazvao lažima izrečenim od strane njegovih poslovnih konkurenata, te da ne zna zbog čega ga je američka vlada stavila na crnu listu. Priznao je da je za vrijeme rata (ali i bombardiranja Sarajeva), bio zapovjednik jedne postrojbe u brdima oko glavnog bosansko-hercegovačkog grada, ali, tvrdi da je bio samo vojnik koji je slušao zapovjedi.

Kojić u potpunosti odbacuje insinuacije da je preko Unipaka pomagao Karadžiću te tvrdi da bivšeg predsjednika Republike Srpske od 1994. godine uopće nije vidio.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara