Britanci snizili prognozu rasta svog gospodarstva, najslabiji tempo u 10 godina

Britanci snizili prognozu rasta svog gospodarstva, najslabiji tempo u 10 godina
Foto:EPA

PRITISCI koje nose Brexit i političke neizvjesnosti nagnali su Konfederaciju britanske industrije (CBI) i udruženje proizvođača i trgovine Make UK da snize svoje prognoze rasta britanskog gospodarstva za iduću godinu.

Prema službenim podacima, britansko gospodarstvo raste najslabijim tempom od 2010. godine, a industrijalci za 2020. vide malo ili nimalo poboljšanja.

CBI tako procjenjuje da će gospodarstvo rasti iduće godine za 1,2 posto, nakon ovogodišnjih 1,3 posto, dok bi u 2021. tempo rasta mogao dodatno usporiti, na 1,8 posto. Te procjene napravljene su pod pretpostavkom da će britanski premijer Boris Johnson postići trgovinski sporazum s EU-om u slučaju dogovorenog Brexita koji neće uključivati uvođenje carina i odstupanje od europskih pravila.

Slabija globalna potražnja

Još u srpnju CBI je prognozirao rast 1,4-postotni rast u ovoj godini te 1,5-postotni u idućoj.

„Pored višegodišnje nesigurnosti Brexita, poduzeća se također suočavaju sa slabijom globalnom potražnjom”, upozorava glavni ekonomist CBI-ja Rain Newton-Smith.

Organizacija Make UK prepolovila je, pak, prognozu rasta industrije proizvodnje iduće godine s prvotnih 0,6 na 0,3 posto, zadržavši prognozu rasta ukupnog gospodarstva u 2020. godini nepromijenjenom, na 1,4 posto, u odnosu na 1,3-postotni rast ove godine.

„Izvozne narudžbe su blago porasle u ovom tromjesečju, što ukazuje na veće povjerenje stranih kupaca po pitanju kupovine britanske robe budući da jenjava zabrinutost oko Brexita bez dogovora potkraj godine”, izjavio je izvršni direktor Make UK Stephen Phipson.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara