Britanci tvrde: Iran je pokušao presresti naš tanker

Britanci tvrde: Iran je pokušao presresti naš tanker
Foto: EPA

IRANSKI brodovi opremljeni oružjem pokušali su presresti britanski naftni tanker u Hormuškom tjesnacu prije nego što su ih otjerali brodovi Britanske kraljevske ratne mornarice, tvrde iz britanske vlade.

Kako prenosi BBC, od tankera je traženo da se zaustavi u obližnjim iranskim vodama, no brodovi su se povukli nakon upozorenja britanske fregate.

Iranci demantiraju

Iranska revolucionarna garda opovrgnula je da je došlo do incidenta.

"U posljednja 24 sata nismo imali nikakav incident sa stranim brodovima u Hormuškom tjesnacu pa također ni s britanskim", navela je Revolucionarna garda u svom priopćenju objavljenom na internetskoj stranici Garde.

Iran prijeti osvetom još otkako je jedan njegov tanker zaplijenjen u Gibraltaru prošli tjedan. Američko ministarstvo obrane nije komentiralo događaje iako je Pentagon javio da zna za izvještaj.

Izvještaj

Prema izvještaju, pet brodova Korpusa Iranske revolucionarne garde približilo se tankeru British Heritage dok je isplovljavao iz zaljeva. 

Brod britanske fregate HMS Montrose zaprijetio je iranskim brodovima da će ispaliti par hitaca ako se ne povuku.

Britanski marinci prošli su tjedan zaplijenili iranski naftni tanker u vodama Gibraltara zbog dokaza da je plovio u Siriju unatoč sankcijama EU-a. 

Iran je u znak osvete zaprijetio zapljenom britanskog naftnog tankera ako iranski brod ne bude pušten. 

Diplomatski rat Irana i Velike Britanije 

Iran je britanskog veleposlanika u Teheranu pozvao na konzultacije žaleći se na "gusarsku taktiku" Britanaca, dok je iranski predsjednik Rouhani Veliku Britaniju nazvao "uplašenom" jer se koristi brodovima Kraljevske ratne mornarice da bi pratila naftni tanker. 

Brodovi mornarice pratili su tanker Pacific Voyager tijekom jednog dijela njegove plovidbe kroz Hormuški tjesnac.

Uslijed rastućih tenzija između Velike Britanije i Irana, SAD je pozvao na uvođenje novih sankcija kako bi se kaznio iranski režim.

Britanci, međutim, to ne zahtijevaju iako i dalje optužuju Iran za napade na dva tankera u Omanskom zaljevu u lipnju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara