Britanija će Huaweiju odobriti sudjelovanje u gradnji 5G mreže

Britanija će Huaweiju odobriti sudjelovanje u gradnji 5G mreže
Foto: Index

VELIKA Britanija odobrit će kineskom Huaweiju ograničeno sudjelovanje u gradnji pojedinih dijelova mobilne mreže nove generacije (5G), kazali su neimenovani izvori.

Najveći proizvođač telekomunikacijske mreže u svijetu našao se pod povećalom nakon što su Sjedinjene Države zatražile od saveznika da ne koriste njegovu tehnologiju jer bi Pekingu mogla poslužiti za špijunažu.

U Huaweiju kategorički isključuju tu mogućnost.

Pristup manje osjetljivim dijelovima

Oprema tog kineskog proizvođača nije prisutna u Britaniji ili se isključuje iz postojeće temeljne mreže, ali se naveliko koristi u njezinim manje rizičnim dijelovima, poput baznih stanica.

London pokušava blokirati njezinu upotrebu u 'mozgu' mobilnih mreža i ograničiti je na manje osjetljive dijelove sustava.

Daily Telegraph prvi je izvijestio o odluci Londona o uključivanju Huaweija u gradnju pojedinih dijelova mreže.

Britansko vijeće za nacionalnu sigurnost kojim predsjeda premijerka Theresa May sastalo se jučer kako bi raspravljalo o toj temi.

Prema navodima izvora u sigurnosnim krugovima, London će isključiti Huawei iz gradnje svih ključnih dijelova mreže 5G, a ograničit će mu pristup manje 'osjetljivim' dijelovima mreže

Tu je informaciju potvrdio i drugi izvor.

"Ključno je da dobro izbalansiramo stvari - da vodimo računa o tome da se u gradnji zajamči sigurnost naših mreža od bilo čijeg upletanja, ali i da one budu konkurentne", naglasio je ministar financija Philip Hammond.

"Ako nam naši stručnjaci za sigurnost kažu da postoje mogućnosti da se sačuva sigurnost - bilo mreža bilo instalacija - i da se istodobno izbjegnu ekonomski najskuplji ishodi, trebali bismo ih jako pomno razmotriti", dodaje Hammond.

Zadovoljni odlukom

U kineskoj su kompaniji izrazili zadovoljstvo odlukom vlade u Londonu, iako ministri upozoravaju da konačna odluka još nije donesena.

Iz telekomunikacijskog operatera Vodafonea upozorili su da bi potpuna blokada Huaweija osjetno povećala troškove i razvukla izgradnju novih mobilnih mreža.

Tržište telekomunikacijske opreme dijele tri glavna dobavljača - Huawei, švedski Ericsson i finska Nokia, a operateri mreža protive se svim potezima koji bi ograničili konkurenciju među njima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara