Britanija će strancima olakšati zapošljavanje u zdravstvenoj službi

Britanija će strancima olakšati zapošljavanje u zdravstvenoj službi
Foto: Epa

VELIKA BRITANIJA najavila je danas da će strancima olakšati zapošljavanje u Nacionalnoj zdravstvenoj službi (NHS), kako bi nadoknadila moguć pad broja zdravstvenih radnika zbog izlaska države iz Europske unije.

Konzervativna vlada planira 2021., nakon napuštanja EU-a, pooštriti kontrolu useljavanja u zemlju, što je bio glavni problem zbog kojeg su se mnogi Britanci izjasnili za Brexit prije tri godine.

Zbog toga je budućnost zdravstvenog sustava jedno od ključnih pitanja u kampanji za opće izbore u Britaniji sljedećeg mjeseca.

153.000 zdravstvenih djelatnika nisu Britanci

Oko 153.000 od 1,2 milijuna zdravstvenih radnika nisu Britanci pa kritičari Brexita upozoravaju na to da će prestanak slobode kretanja građana EU-a po Britaniji lišiti njezinu zdravstvenu službu, jednog od najvećih svjetskih poslodavaca, važnog broja radnika.

Istodobno, postoji bojazan da mnogo medicinskog osoblja koje dolazi iz drugih dijelova svijeta, posebno medicinske sestre, neće ispuniti stroge zahtjeve britanskog sustava. Oko 52.000 trenutnog osoblja dolazi iz Azije.

Vlada pak tvrdi da će novi program zapošljavanja u NHS-u omogućiti da se izbjegne takva opasnost. Program bi trebao prepoloviti vizne pristojbe i podnositeljima zahtjeva pružiti povlašteni tretman i brže donošenje odluka.

Ostat će otvoreni za vitalne profesije

"Te su mjere dio našeg plana za sustav useljavanja temeljen na australskom modelu koji nam omogućava kontrolu broja useljenika, dok ostajemo otvoreni za vitalne profesije poput medicinskih sestara", izjavila je ministrica unutarnjih poslova Priti Patel.

To bi Britaniji trebalo omogućiti privlačenje talenata iz cijelog svijeta kako bi zdravstveni sustav i dalje pružao kvalitetne usluge, istovremeno osiguravajući da ga se ne optereti otvaranjem britanskih granica prema svima.

Plan omekšavanja pravila za osoblje NHS-a dolazi nakon što je Britanija u kolovozu najavila da će ublažiti imigracijska pravila kako bi privukla više znanstvenika iz svijeta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara