Velika Britanija: WhatsApp omogućava komunikaciju pedofila i kriminalaca

Velika Britanija: WhatsApp omogućava komunikaciju pedofila i kriminalaca
Foto: Hina
 
VELIKA Britanija smatra kako aplikacija WhatsApp svojom uslugom šifrirane komunikacije između korisnika omogućava pedofilima i skupinama organiziranih kriminalaca da djeluju izvan ruke zakona, pozivajući tu tvrtku da što brže djeluje kako bi pomogla vladi u borbi protiv kriminala.
 
Nakon četiri napada militanata u Britaniji u kojima je ove godine poginulo 36 osoba, britanski su ministri više puta tražili od internetskih tvrtki da učine više po pitanju borbe protiv ekstremističkog sadržaja i da omoguće pristup šifriranoj komunikaciji. 
 
Suočena s otporom korporacija, premijerka i bivša ministrica unutarnjih poslova Theresa May je nakon smrtonosnog napada na London Bridgeu u lipnju predložila pokušaj regulacije interneta.
 
"Znamo da usluge šifriranja koriste i pedofili"
 
Takav javni prijekor WhatsAppa, koji još nije odgovorio na Reutersov zahtjev za komentarom, znak je frustracije unutar britanske vlade. 
 
"Znamo da end-to-end usluge šifriranja poput one od WhatsAppa koriste i pedofili", istaknula je sadašnja ministrica unutarnjih poslova Amber Rudd u Manchesteru.
 
"Ne prihvaćam da je pravo tvrtki da im dopušta, kao i drugim kriminalcima, da djeluju izvan dosega snaga sigurnosti", smatra Rudd.
 
"Moramo od tvrtki tražiti da djeluju brže i agresivnije. Oni imaju sredstva za to i potrebna je veća hitnost", dodala je ministrica.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rudd pozvala Facebook, Google, Microsoft i Twitter na borbu protiv ekstremističkih sadržaja 
 
WhatsApp, aplikacija u vlasništvu Facebooka, kao i konkurentske tvrtke koje korisnicima omogućuju komunikaciju tekstom, videom i fotografijama, koristi takozvano "end-to-end" šifriranje zbog kojeg se poruke mogu čitati samo na uređajima tih korisnika. Bez tog pristupa sigurnosne snage ne mogu čitati njihove poruke. 
 
Rudd je pozvala i tehnološke divove poput Facebooka, Googlea, Microsofta i Twittera da odu korak dalje u borbi protiv ekstremističkih sadržaja.
 
"Treba održati ravnotežu između sigurnosti i sloboda" 
 
Tehnološka industrija odgovara da je voljna pomagati vladama u uklanjanju takvih sadržaja, no da treba održati ravnotežu između državne sigurnosti i sloboda koje su temelj demokratskih društava.
 
Britanska tajna služba MI5 naglasila je kako joj je potreban pristup šifriranoj komunikaciji kako bi sprječavala terorističke napade. Američki FBI je također pozvao na omogućavanje pregleda takve komunikacije, ali Kongres to zasad odbija.
 
"Šifriranje štiti pedofile i kriminalce" 
 
Ministar sigurnosti Ben Wallace, koji je zadužen za borbu protiv terorizma i zakone o podacima o komunikaciji, istaknuo je da ga uznemiruje činjenica da komunikacija pod šifrom sprječava sigurnosne snage da prate razgovore kriminalaca. 
 
"Na dnevnoj bazi vidimo kako end-to-end šifriranje štiti pedofile i organizirani kriminal, te je veoma uznemirujuće u mom poslu kad znam da dvoje pedofila razgovara i mi mislimo da planiraju otmicu djeteta, no ne znamo kako da prodremo u njihov razgovor", rekao je Wallace.  
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara