Britanija optužuje Rusiju za stvaranje zaliha otrova kojim je napadnut špijun: "Imamo dokaze"

Britanija optužuje Rusiju za stvaranje zaliha otrova kojim je napadnut špijun: "Imamo dokaze"
Foto: Hina
 
BRITANSKI ministar vanjskih poslova Boris Johnson izjavio je u nedjelju da je Rusija pravila zalihe smrtonosnog nervnog otrova korištenog u trovanju bivšeg ruskog dvostrukog agenta u Engleskoj te da je istraživala kako se takvo oružje može koristiti u atentatima.
 
Britanija je priopćila da je Rusija koristila nervni otrov iz sovjetskog doba nazvan novičok kako bi napala Sergeja Skripala i njegovu kći Juliju u prvom znanom korištenju takvog oružja na europskom tlu od Drugog svjetskog rata. Rusija niječe bilo kakvu upletenost.
 
"Imamo dokaze"
 
"Mi imamo dokaze u zadnjih 10 godina da Rusija ne samo da je istraživala isporuku nervnog otrova u svrhu atentata nego je također radila i stvarala zalihe novičoka", rekao je Johnson za BBC.
 
Britanija je protjerala 23 ruska diplomata zbog tog napada, na što je Rusija odgovorila istom mjerom i odnosi između dviju zemalja pali su na razinu nakon Hladnog rata.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Skripal, bivši ruski vojni obavještajac koji je izdao desetke ruskih agenata Britaniji, i njegova kći bore se za život nakon što su pronađeni u nesvjesnom stanju na klupi u gradu Salisburyju prije dva tjedna.
 
"Možda je britanski laboratorij izvor otrova"
 
Dužnosnici Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) doputovat će u Britaniju u ponedjeljak kako bi napravili analizu uzorka korištenog u napadu, a rezultati bi trebali biti poznati za otprilike dva tjedna, priopćilo je britansko ministarstvo vanjskih poslova.
 
Ruski veleposlanik pri EU-u Vladimir Čižov izjavio je da je njegova zemlja uništila svoje zalihe takvih supstanci te da bi britanski istraživački laboratorij mogao biti izvor nervnog otrova korištenog u napadu.
 
Johnson je odbacio te navode i kazao je da reakcija Rusije "nije odgovor zemlje koja stvarno smatra da je nevina". 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara