Britanija osigurala 60 milijuna doza cjepiva za koronavirus od tvrtki Sanofi i GSK

Britanija osigurala 60 milijuna doza  cjepiva za koronavirus od tvrtki Sanofi i GSK
Foto: EPA

VELIKA  Britanija potpisala je ugovor o nabavci 60 milijuna doza mogućeg cjepiva za covid-19 koje razvijaju Sanofi i GlaxoSmithKline i to je četvrti takav aranžman britanske vlade, javlja u srijedu Reuters.

Do sada nije odobreno niti jedno cjepivo za covid-19, respiratornu bolest uzrokovanu novim koronavirusom SARS-CoV-2 koji je usmrtio više od 659.000 ljudi i poharao svjetska gospodarstva.

Financijske točke ugovora nisu objavljene, a Sanovi i GSK su priopćili da u slučaju da klinički rezultati budu pozitivni, očekuju odobrenje regulatornog tijela za njihovo cjepivo u prvoj polovici 2021.

Ovo je prvi ugovor Sanofija i GSK-a o isporuci eksperimentalnog cjepiva za covid-19 nekoj zemlji.

Britanski ministri, naime, ističu važnost da na vrijeme osiguraju zalihe više raznih kandidata za učinkovito cjepivo, iako, kako kažu, "nema nikakvih garancija".

Pregovori Sanofija i GSK s EU-om, Italijom i Francuskom

Britanija je prošli tjedan osigurala 30 milijuna doza eksperimentalnog cjepiva proizvođača BioNTech/Pfizer i u načelu postigla sporazum za 60 milijuna doza cjepiva Valneva, uz mogućnost nabave dodatnih 40 milijuna doza ako se cjepiva pokažu sigurnima, učinkovitima i prikladnima.

Ti su sporazumi uslijedili nakon ranije najavljenih s kompanijom AstraZeneca, za proizvodnju 100 milijuna doza potencijalnog cjepiva koje se razvija u partnerstvu s Oxfordskim sveučilištem.

Sanofi u cjepivu kombinira svoj antigen S-protein covid-19 koji se temelji na tehnologiji rekombinantne DNK i inovativnu tehnologiju GSK-a koja uključuje primjenu supstanci za jačanje imunološkog sustava.

Sanofi i GSK su potvrdili da su u pregovorima s EU-om, Italijom i Francuskom o isporuci 300 milijuna doza cjepiva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara