Britanija pred legalizacijom ljudsko-životinjskih embrija

BRITANSKI premijer Gordon Brown kod parlamentarnih zastupnika lobira za novi, kontroverzni Zakon o oplodnji koji bi omogućio stvaranje ljudsko-životinjskih embrija.

Novi Zakon o oplodnji i embriologiji, ukoliko se usvoji, bi znanstvenicima dozvolio da proizvode ljudsko-životinjske hibridne embrije za koje je Brown uvjeren da će spasiti na milijune života.

Brown je svoje stavove iznio časopisu Observer, nastojeći odgovoriti kritičarima koji smatraju da su ljudsko-životinjski embriji amoralni. Britanski premijer smatra kako nije riječ o nikakvoj "frankenštajnovskoj znanosti", već o "suštinski moralnoj mjeri" koju britanski političari duguju "budućim generacijama".

Britanski premijer je, prema navodima prijatelja, i osobno zainteresiran da zakon prođe. Naime, njegov mlađi sin Fraser boluje od cistične fibroze, a znanstvenici su uvjereni kako bi lijek za tu bolest mogli pronaći embriološkim istraživanjima, odnosno pomoću ljudsko-životinjskih embrija.

Embriji čiju proizvodnju Brown podržava su hibridi koji bi bili stvoreni ubrizgavanjem jezgre ljudskih u životinjske jajne ćelije. Tako stvoreni organizmi bi se ostavljali da rastu nekoliko dana.

Nedozrele matične stanice embrija - čiji bi DNK bio 99 posto ljudski -  bi se tako mogle "prikupljati" i koristiti za uzgajanje moždanog tkiva, kože, srca i drugih organa koji su nužni do danas neizlječivim bolesnicima.

Zakonski prijedlog, o kome će se sutra izjašnjavati zastupnici Donjeg doma britanskog parlamenta, također može dovesti i do pooštrenja odredbi o pobačaju. Sunday Telegraph tako navodi da dio zastupnika namjerava sniziti rok za vršenje pobačaja s 24 dosadašnjih na 20 tjedana trudnoće.

R.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara