Britanija traži jačanje međunarodne uloge u Iraku

BRITANSKI ministar vanjskih poslova Jack Straw predložio je u petak da Vijeće sigurnosti UNa pojača ulogu koalicijskih snaga, iračke prijelazne vlade i UN-a u Iraku nakon razornog terorističkog napada u Bagdadu.

Straw je održao razgovore s glavnim tajnikom UN-a Kofijem Annanom u sjedištu UN-a u New Yorku, gdje je došao kako bi izrazio sućut UN-u nakon napada u utorak u kojem je poginulo više od 20 djelatnika te organizacije, uključujući posebnog predstavnika UN-a za Irak Sergia Vieiru de Mella.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"To je pitanje jačanja rada koalicijskih prijelaznih vlasti, upravljačkog vijeća (Iraka) i u isto vrijeme poboljšanja i širenja ovlasti UN-a. To je ono na čemu radimo", rekao je Straw novinarima.

On je izjavio da se vode rasprave kako bi se postigao konsenzus o novoj rezoluciji, ali je dao na znanje da je Vijeće sigurnosti podijeljeno, a većina njegovih članica protivila se ratu u Iraku.

Kao i Powell, Straw je rekao kako koalicijski partneri nemaju namjeru dijeliti ovlasti s bilo kim drugim u Iraku. Obojica su pozvala na dodatno slanje vojnih snaga kao pojačanje koalicijskim snagama, no te bi nove vojne snage bile pod američkim zapovjedništvom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara