Britanija traži pravedno suđenje teroristima iz Guantanama

VELIKA BRITANIJA izrazila je u ponedjeljak "jaku rezerviranost" glede namjere Sjedinjenih Država da pred vojnim sudom sude dvojici Britanaca osumnjičenih za pripadnost terorističkoj mreži Al-Qaidi.

Ministar u Foreign Officeu Chris Mullin rekao je pred britanskim parlamentom da je britanska vlada Sjedinjenim Državama izrazila "jaku rezerviranost" glede tog slučaja te da će to činiti i dalje.

"Jasno smo poručili da očekujemo da suđenje bude u skladu s međunarodno prihvaćenim standardima pravednog suđenja i proces ćemo pozorno pratiti", rekao je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je također da se Britanija protivi smrtnoj kazni te da će strogo prosvjedovati ako se ta mogućnost pojavi u tom slučaju.

Američke vlasti objavile su prošlog tjedna da se među šestoricom zatočenika iz Guantanama, kojima će suditi vojni sudovi, nalaze i dvojica Britanaca - Moazzam Begg i Feroz Abbasi. Među šestoricom se nalazi i jedan Australac.

Posebni izvjestitelj UNHCR-a za pravna pitanja Param Cumaraswamy izrazio je u ponedjeljak zabrinutost da bi ta suđenja mogla predstavljati prijetnju vladavini prava i kršenje međunarodnih načela u pitanjima ljudskih prava. Cumaraswamy je prvi visoki dužnosnik UN-a koji je kritizirao te američke planove.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara