Britanka jedna od rijetkih na svijetu koja je primila bubrege oba roditelja

Tekst: N.Š.
Foto: Ilustracija

BRITANKA koja je bila  najmlađe dijete na svijetu s transplantiranim bubregom,  kasnije je morala je obaviti još dvije, jednu s majčinim bubregom, a drugu s očevim, javljaju britanski mediji.

Keeley Beltess-Heron imala je samo 17 mjeseci za vrijeme svoje prve transplantacije. Tijelo joj je polako odbacivalo donirani organ pa je s 12 godina dobila majčin bubreg. Kad je i taj otkazao, s 20 godina dobila je svoj treći, očev bubreg,

Majčin je bubreg bolje odgovarao

"Judy i ja smo bili dobri donatori, ali smo se odlučili da joj Judy da bubreg, jer je bi omanji i time bolje odgovarao 12-godišnjoj Keeley", rekao je djevojčin otac Christopher Heron.

Keeley je oboljela prije godinu dana i znali su da će joj trebati još jedna transplantacija pa je ovog puta doniran očev bubreg.

"Sada je potpuno drugačija osoba i ima toliko energije koliko nije imala mjesecima", rekao je djevojčin otac.

Prva dijaliza sa 12 dana starosti

Liječnici su i sami iznenađeni kako je operacija uspjela, jer vrlo mali broj ljudi u svijetu ima čak tri transplantacije, a još je rjeđi slučaj da su organi uspješno donirani od oba roditelja.

"U posljednjih 10 godina, samo 12 primatelja je imalo dvije transplantacije, jednu od majke i zatim drugu od oca", rekao je Peter Sas glasnogovornik bolnice.

Keeley je rođena s premještenim arterijama te je kao beba imala desetodnevnu operaciju srca tijekom koje joj je otkazao bubreg. Sa 12 dana starosti morala je na dijalizu, a 12 godina kasnije imala je prvu transplantaciju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara