Britanka koja boluje od multiple skleroze pobijedila vladu i ostvarila pravo na eutanaziju

Tekst: Ž.S.
Foto: AFP

DEBBIE PURDY 46-godišnja je Britanka koja boluje od multiple skleroze i čije će ime sigurno biti zapisano u pravnoj povijesti. Naime, kako prenosi The Guardian, hrabra je Debbie uspjela na sudu pobijediti britansku vladu i dokazati da zakon o eutanaziji krši njezina ljudska prava.

Duži život

Cilj Debbie bio je osigurati svog supruga od zatvorske ćelije, u kojoj bi mogao završiti ukoliko joj pomogne otići u inozemstvo na eutanaziju. Podsjećamo, trenutni zakon predviđa zatvorsku kaznu od 14 godina koju ova Britanka, logično, nije željela priskrbiti svom suprugu.

"Čini mi se da su ljudi konačno počeli shvaćati da se zapravo ne radi o pravu na smrt, već o pravu na dostojanstven život, odnosno na život u kojem postoji mogućnost izbora", objasnila je Debbie novinarima. Kako kaže, presuda za nju znači duži, a ne kraći život.

Uporna Debbie pribojavala se prije presude da će sama morati otputovati u inozemstvo i u samoći završiti svoj život. No, ovom je sudskom odlukom osigurala duži ostanak sa suprugom te njegovu prisutnost u najtežem trenutku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara