KORONAVIRUS U SVIJETU

Britanska tvrtka od SAD-a dobila preko milijardu dolara za razvoj cjepiva

Britanska tvrtka od SAD-a dobila preko milijardu dolara za razvoj cjepiva
Foto: EPA

BRITANSKA farmaceutska tvrtka AstraZeneca objavila je da je od američkih vlasti dobila prilog od milijardu dolara za razvoj cjepiva protiv novog koronavirusa, čime je SAD osigurao 300 milijuna doza cjepiva za svoje građane.

"Što skorije dobivanje cjepiva za Amerikance je jedna od strategija predsjednika Donalda Trumpa za sigurno otvaranje zemlje i povratak normalnog života", komentirao je američki ministar zdravstva Alex Azar.

"Trumpova administracija je uložila višestruka velika ulaganja u razvoj i proizvodnju cjepiva puno prije nego budu odobrena kako bi mogla stići do Amerikanaca ne gubeći ni dana", dodao je Azar u priopćenju.

Razvoj najmanje 300 milijuna doza

Američko ministarstvo zdravstva je preciziralo da će isplatiti do 1,2 milijarde dolara putem tog privatno-javnog partnerstva za razvoj najmanje 300 milijuna doza s prvim isporukama u listopadu 2020.

Te iznose će isplatiti Američko tijelo za napredna istraživanja u području biomedicine (BARDA) za razvoj, proizvodnju i isporuku cjepiva ove jeseni", objasnio je farmaceutski div AstraZeneca.

"Taj program uključuje jedno kliničko testiranje faze 3 s 30.000 sudionika i jedno pedijatrijsko ispitivanje", dodali su.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara