Britanska vlada ne želi objaviti izvještaj o pedofilskim bandama

Britanska vlada ne želi objaviti izvještaj o pedofilskim bandama
Foto: West Yorkshire Police

BRITANSKA vlada provela je službeno istraživanje o pedofilskim bandama koje su diljem zemlje silovale i seksualno zlostavljale tisuće djevojčica, ali sada ga odbija objaviti.

Do tog otkrića došao je britanski Independent, kojem je na upit o dotičnom izvještaju odgovoreno da njegovo objavljivanje "nije u javnom interesu". 

Independent je prethodno već otkrio da je prema službenim podacima samo u 2019. identificirano preko 19 tisuća djece žrtava seksualnog iskorištavanja u Velikoj Britaniji. 

Bivši ministar unutarnjih poslova Sajid Javid još je 2018. obećao da će njegovo ministarstvo provesti reviziju na temu seksualnog zlostavljanja, odnosno pedofilskih bandi, za koje brojni kritičari i žrtve tvrde da su godinama, pa i desetljećima izmicale pravdi uslijed političke osjetljivosti zbog svog podrijetla. 

Bivši ministar obećao da politička osjetljivost neće zaustaviti istraživanje pedofilskih bandi 

Naime, iako ne postoje definitivne javno dostupne statistike, znatan dio, ako ne i velika većina pripadnika ovih pedofilskih bandi, koje posljednjih dvadesetak godina haraju diljem Engleske i Walesa, imigranti su prve ili druge generacije podrijetlom iz jugoistočne Azije, ponajviše iz Pakistana, i/ili muslimanske vjeroispovijesti.

A tadašnji ministar Javid odlučno je obećao da neće dozvoliti da kulturne ili političke osjetljivosti stanu na put razumijevanju problema i poduzimanje nečega u vezi s tim. "Neće biti 'no-go zona' u istrazi", dodao je koristeći kontroverzni termin koji konzervativci često koriste za opis imigrantskih, pretežno muslimanskih četvrti u zapadnoeuropskim gradovima za koje tvrde da nije sigurno ulaziti u njih, čak ni za policiju.

"Znamo da su u ovim nedavnim slučajevima visokog profila osuđeni počinitelji neproporcionalno bili pakistanskog podrijetla. Naredio sam svojim dužnosnicima da istraže partikularni kontekst i karakteristike ovog tipa bandi", dodao je tada Javid.

Štoviše, na Twitteru ih je, u slučaju pedofilske bande iz Huddersfielda, nazvao "bolesnim azijatskim pedofilima" s obzirom na to da se u Velikoj Britaniji termin "Azijat" primarno koristi za ljude s indijskog potkontinenta, što je jedna od najbrojnijih imigrantskih populacija u toj zemlji. Javid je, inače, i sam pakistanskog podrijetla.

>>''Epidemija'' o kojoj se šuti: Silovanje tisuća djevojčica u Engleskoj

Čak 84% pripadnika pedofilskih bandi čine imigranti iz jugoistočne Azije?

Kako smo već pisali, u prilog ovoj tezi govori i studija koju je provela antiekstremistička organizacija Quilliam, koja je istražila 58 slučajeva tzv. pedofilskih bandi, odnosno skupina muškaraca koji vrbuju i zatim seksualno iskorištavaju djevojčice. Ona je utvrdila da su od 264 osuđena silovatelja iz tzv. pedofilskih bandi 222 azijatskog podrijetla, što je udio od čak 84%. Još 8% su bili crnci, a samo 7% bijelci, koji su inače daleko najzastupljenija demografska skupina u slučajevima individualne pedofilije. Studija je, doduše, u međuvremenu kritizirana zbog upitne metodologije.

Policija i tužiteljstvo su se "više bojali da ih se prozove za rasizam nego da budu u krivu oko otkrivanja seksualnog zlostavljanja", zaključila je, među ostalima, laburistička parlamentarna zastupnica u Rotherhamu Sarah Champion.

Rotherham je bio prvi engleski grad u kojem je razotkriveno masovno silovanje i podvođenje maloljetnih djevojčica i djevojaka i višegodišnja pasivnost, pa i zataškavanje tog jezivog fenomena od policije i socijalnih službi.

Nezavisni izvještaj profesora Alexisa Jaya utvrdio je da je oko 1400 djevojčica iz Rotherhama, uglavnom bjelkinja, odnosno Engleskinja, seksualno zlostavljano između 1997. i 2013., a da su počinitelji bili uglavnom pakistanski, ali i kurdski i kosovski imigranti. 

U međuvremenu su pedofilske bande otkrivene i osuđene i u drugim gradovima diljem Engleske: Oxfordu, Bristolu, Peterboroughu, Keighleyju, Newcastleu, Telfordu, Aylesburyju, Manchesteru i obližnjem Rochdaleu. 

Ministarstvo: Objava istrage nije u javnom interesu, utjecala bi na rad vlade i policije

No Javid je u međuvremenu iz ministarstva vanjskih poslova, s dolaskom Borisa Johnsona na premijersku poziciju, prešao u ministarstvo financija, a prije dva tjedna dao je ostavku i na tu poziciju. Danas je ministrica unutarnjih poslova Priti Patel.

Independentu je iz britanske vlade rečeno da je izvještaj završen, ali da će se koristiti samo za interne konzultacije pri donošenju politike i da neće biti objavljen.

Dužnosnici britanskog MUP-a odgovorili su Independentu da su primijenili "test javnog interesa" na izvještaj i utvrdili da objava nije u javnom interesu jer se tiče donošenja vladine politike.

"Jedna od glavnih svrha ove iznimke je da zaštiti 'siguran prostor' potreban da ministri i dužnosnici privatno i bez rizika od prijevremenog otkrivanja razmotre opcije za politike. Otkrivanje bi riskiralo prijevremeni utjecaj na odluke koje ministri tek trebaju donijeti. Uz to, informacije mogu biti varljive ako se objave i iskoriste izvan konteksta", glasi objašnjenje koje je britanski MUP dao Independentu.

Dodali su i da dokumenti sadrže "operativno osjetljive" informacije koje mogu utjecati na istrage u tijeku. 

Nastavak objašnjenja posebno je zanimljiv: "Uvažavamo da je ova tema općenito i bilo kakav uvid u nju stvar snažnog javnog interesa, iako to ne znači nužno da je u javnom interesu otkriti bilo kakve specifične informacije vezane uz nju."

Umjesto objave studije o pedofilskim bandama, za koju se može pretpostaviti da bi izazvala žestoke reakcije, britanska vlada sad najavljuje da će uskoro objaviti nacionalnu strategiju koja će odrediti "čitav sustav odgovora na sve vrste seksualnog zlostavljanja". 

Jedna od žrtava pedofilskih bandi iz Rotherhama, koja je pomogla razotkriti ovaj golemi skandal, Sammy Woodhouse komentirala je za Independent kako je bila uvjerena da će se istraživanje objaviti. 

Žrtva iz Rotherhama: Samo prazna obećanja cijelo vrijeme

"Uvijek sam imala dojam da će napraviti puni izvještaj i nešto službeno. Mnogo ljudi to podupire, smiješno je da ga neće objaviti. Stalno slušamo 'napravit ćemo ovo i ono', a kad zaista treba nešto napraviti, nema ničeg. Samo prazna obećanja cijelo vrijeme", rekla je Woodhouse. 

"Kontinuirani propusti vlade da prizna ulogu koju rasizam i vjerski šovinizam imaju u zločinima pedofilskih bandi rezultirali su neadekvatnom istragom, zaštitom i procesuiranjem", komentirala je druga žrtva iz Rotherhama koja je htjela ostati anonimna, a sada vodi kampanju za izmjenu smjernica za zločine iz mržnje. 

Nazir Afzal, bivši tužitelj pakistanskog podrijetla koji je podigao optužnicu protiv pedofilske bande u Rochdaleu, nakon što je prethodni tužitelj to odbio učiniti, već godinama traži službeno istraživanje potencijalnih veza između etničke pripadnosti počinitelja i zločina pedofilskih bandi.

"Dezinformacije i anegdote iskorištavaju bjelački supremacisti i drugi koji imaju agendu. Što prije imamo dokaze, prije se možemo zaista suočiti s tim. Ministarstvo unutarnjih poslova trebalo bi pokazati malo hrabrosti i to objaviti", zaključio je Afzal.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara