Britanska vlada oduzela državljanstvo mladiću koji se pridružio ISIL-u

Britanska vlada oduzela državljanstvo mladiću koji se pridružio ISIL-u
Screenshot: YouTube

JACK Letts, mladić koji se 2014. pridružio ISIL-u nakon što je prešao na islam, lišen je britanskog državljanstva koje je posjedovao. 

Lettsa je uhvatila kurdska vojna skupina u savezništvu sa SAD-om dok je 2017. pokušavao pobjeći u Tursku. 

Mladić kojega su britanski mediji prozvali Jihadi Jack otada se nalazi u zatvoru u sjevernoj Siriji. 

Diplomatski spor

Iako se pokajao što se pridružio ISIL-u, britanske vlasti odlučile su ga lišiti državljanstva, što je pak izazvalo diplomatski spor s Kanadom. 

Po međunarodnom pravu, nijedna država ne može lišiti svoje građane državljanstva osim ako nije riječ o osobama s dvojnim državljanstvom, što je pak slučaj kod Lettsa koji je imao i britansku i kanadsku putovnicu, a to znači da sva odgovornost za njegovu repatrijaciju prelazi na kanadske vlasti. 

"Kanadska vlada svjesna je da je Velika Britanija oduzela državljanstvo Jacku Lettsu. Terorizam ne poznaje granice i države moraju surađivati s ciljem održavanja sigurnosti. Kanada je razočarana što je Velika Britanija jednostrano povukla potez koji je lišava daljnje odgovornosti u ovom slučaju", izjavio je kanadski ministar za javnu sigurnost Ralph Goodale. 

"Naši ciljevi su istraga, uhićenje, optužba i suđenje svakom Kanađaninu odgovornom za djela terorizma", dodao je. 

Britansko ministarstvo unutarnjih poslova, koje ne komentira pojedinačne slučajeve, izjavilo je da je odluka o oduzimanju državljanstva Lettsu donesena "kao jedna od mjera kojima se suzbijaju prijetnje od terorizma, a našoj državi omogućuje sigurnost". 

"Zaslužujem ono što mi slijedi" 

Vjeruje se da je Letts prešao na islam u dobi od 16 godina, nakon čega je počeo posjećivati bengalsku džamiju u Oxfordu i učiti arapski jezik kako bi proučavao Kuran.

"Neću reći da sam nevin jer nisam nevin. Zaslužujem ono što mi slijedi, samo ne želim da mi se sudi u Siriji", rekao je u intervjuu za britansku televiziju ITV i izrazio želju za povratkom u Veliku Britaniju, priznajući da je jedno vrijeme razmišljao o počinjenju samoubilačkog napada. 

Lettsov slučaj privukao je pozornost javnosti u Velikoj Britaniji nakon što su njegovi roditelji osuđeni na po 15 mjeseci zatvora za pomaganje terorizmu. To se dogodilo u lipnju ove godine nakon što je utvrđeno da su mu u rujnu 2015. poslali 223 funte. 

"Osuđeni smo za nešto što bi svaki roditelj učinio znajući da mu je dijete u opasnosti. Novac koji mu šaljemo znak je koliko volimo Jacka i koliko želimo da se vrati kući", izjavili su Lettsovi roditelji. 

Do presude je pak došlo nakon što je utvrđeno da su u više navrata ignorirali upozorenja policije da mu ne šalju novac.

Drugi kontroverzni slučaj oduzimanja državljanstva

Ranije ove godine tadašnji britanski ministar unutarnjih poslova odlučio je oduzeti državljanstvo Shamimi Begum koja se ISIL-u pridružila 2015. 

Povratak u zemlju nije joj bio dopušten jer je navodno imala državljanstvo Bangladeša, iako su zahtjevi za njegovim dopuštanjem sve učestaliji otkako joj je umrlo treće dijete dok je bila zatočena u izbjegličkom logoru al-Hawl u Siriji. 

 

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara