Britanska vojska priprema napad na Iran?

Ilustracija: AFP

BRITANSKA vojska počela se pripremati za potencijalnu vojnu akciju protiv Irana zbog zabrinutosti da Teheran razvija program obogaćivanja urana.

Britansko Ministarstvo obrane smatra kako bi SAD mogao ubrzati svoje planove za raketne napade na točno određene ciljeve u nekim iranskim postrojenjima. Britanski dužnosnici su izjavili kako će SAD, ako napadne, imati potporu Velike Britanije u toj misiji.

Obama neće napasti prije izbora sljedeće godine?

U pripremi za mogući napad, britanska vojska traži najbolja mjesta za smještaj brodova i podmornica koje nose rakete Tomahawk. Brodovi bi se trebali razmjestiti tijekom sljedećih par mjeseci kako bi mogli sudjelovati u akciji iz zraka i sa mora, piše Guardian. Britanski vojni dužnosnici smatraju kako će sada ponovno Iran biti u središtu međunarodnih odnosa nakon što je završila akcija u Libiji.

Smatra se kako Barack Obama nije sklon ulasku u novi rat prije američkih predsjedničkih izbora u studenom sljedeće godine, no i to bi se moglo promijeniti pod utjecajem novih informacija obavještajnih službi i poteza koje će vuči Iranci. Stručnjaci smatraju kako se iranski režim pokazao "iznenađujuće otpornim" na sankcije i sofisticirane pokušaje za rušenje iranskog nuklearnog programa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara