Britanske vlasti tvrde da EU nudi nekvalitetan trgovinski sporazum

Britanske vlasti tvrde da EU nudi nekvalitetan trgovinski sporazum
Foto: EPA

EUROPSKA unija Britaniji nudi trgovinski sporazum "relativno niske kvalitete", ustvrdio je glavni britanski pregovarač David Frost u pismu Michelu Barnieru, pregovaraču EU.

"Sveukupno, u ovom trenutku pregovora, to što se nudi nije pošten odnos slobodne trgovine, nego trgovinski sporazum razmjerno niske kvalitete s EU nadzorom bez naših zakona i institucija", napisao je Frost u pismu objavljenom na internetskim stranicama britanske vlade.

"Nadam se da će EU u narednim tjednima ponovno razmisliti o svojim prijedlozima kako bi omogućila brz i konstruktivan ishod" pregovora, poručio je Frost, prenosi AFP.

Po njegovim riječima, EU, "umjesto da brzo pokušava sklopiti niz visokokvalitetnih sporazuma s bliskim gospodarskim partnerom, kao preduvjetom za dogovor insistira na dodatnim, neuravnoteženim i dosad neviđenim odredbama u čitavom nizu polja".

Pregovori o budućim trgovinskim odnosima Ujedinjenog Kraljevstva i EU trebaju se nastaviti 1. lipnja, a svako produljenje razdoblja predviđenog za dogovor, koje traje do kraja prosinca, mora se zatražiti prije 1. srpnja. Premijer Boris Johnson, međutim, kategorički isključuje mogućnost produljenja pregovora koji bi trebali biti zaključeni do 31. prosinca, unatoč riziku da se sporazum ne postigne, što bi moglo imati ozbiljne posljedice po britansko gospodarstvo.

Žele pristanak EU na kompromis

Britanski ministar Gove ocijenio je da "EU u osnovi želi da se pridržavamo pravila njihovog kluba, čak i ako mi više nismo članovi, oni žele imati isti pristup našim ribolovnim područjima kao sada, ograničavajući naš pristup njihovim tržištima".

Ujedinjena Kraljevina napustila je EU 31. siječnja, a prema ugovoru o razdruživanju, prijelazno razdoblje traje do kraja ove godine. Za vrijeme prijelaznog razdoblja dvije strane bi trebale postići dogovor o budućim odnosima, a Ujedinjeno Kraljevstvo poštuje sva pravila EU kao da je članica, jedino što ne može sudjelovati u donošenju odluka.

Gove je u nedjelju rekao da je moguće postići sporazum o budućim trgovinskim odnosima s EU, ali da on zahtijeva pristanak Unije na kompromis.

Zastoj u pregovorima povećava opasnost da se sporazum ne postigne, scenarij koji bi mogao naštetiti globalnoj trgovini u vrijeme dok se svijet suočava s gospodarskim posljedicama u pandemiji koronavirusa. 

Glavna točka prijepora u pregovorima su takozvani "ravnopravni uvjeti" koji bi osigurali poštenu konkurenciju. EU tvrdi da su oni neophodni kako bi se osiguralo da Britanija ne snizi svoje standarde, a Britanija ih odbacuje jer smatra da će je to vezati uz europsko zakonodavstvo.

Britanski list Mail on Sunday objavio je da se vlada priprema za povlačenje iz pregovora ako se ne postigne nikakav napredak u novom krugu razgovora koji počinje za 15 dana. 

"Propast (pregovora) u potpunosti je moguća", otkrio im je anonimni izvor iz vlade.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara