Britanski dječak ubio gotičarku jer mu se nije sviđao njen način odijevanja

Britanski dječak ubio gotičarku jer mu se nije sviđao njen način odijevanja

15-GODIŠNJI Britanac prije nekoliko dana je osuđen zbog ubojstva 20-godišnjakinje i to samo zato što se ona svojom odjećom izdvajala odnosno "furala" na gotičku subkulturu.

Sve je započelo kada su u kolovozu prošle godine Brendan Harris i njegovo četvero prijatelja u Stubbylee Parku u Bacupu prvo stali vrijeđati, a potom i tuči dečka Sophie Lancaster zbog njegovog gotičkog izgleda. Sophie pritom nije ostala mirna nego je nasrtljivce doslovno preklinjala ne bi li prestali. To je toliko isprovociralo Brendana da se ovaj okrenuo prema njoj zadavši joj pritom teške ozlijede glave od kojih je dva tjedna poslije preminula. Dečko, iako teško ozlijeđen nije bio u životnoj opasnosti, a nedugo nakon događaja se uspješno oporavio, javljaju strani mediji.

Zanimljivo je da je troje iz peteročlane napadačke skupine svojim žrtvama pružilo prvu pomoć, a potom i pozvalo hitnu. "Iako je riječ o bešćutnom, sirovom i zlobnom napadu, trojka je pokazala veliku hrabrost zbog toga što je pružila prvu pomoć i pozvala hitnu, te na koncu dala iskaz o cijeloj tučnjavi", kazao je policijski inspektor Dean Holden.

Britanski sud je nakon saslušanja svih sudionika ovog nemilog događaja utvrdio da se riječ o neizazvanom napadu, a kao glavni motiv tužiteljstvo je navodilo način odijevanja. Nekolicina maloljetnih svjedoka, starosti od 14 do 17 godina, izjavili su da nisu samo "letjele" šake nego su klinci mlatili i nogama. Nakon izricanja presude majka smrtno stradale djevojke kazala je kako nemili događaj nije samo njena osobna tragedija nego i tragedija obitelji 15-godišnjeg napadača, ali i cijelog društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moje dijete je bilo inteligentno, hrabro i socijalno osviješteno za razliku od pripadnika njezine generacije. Ovo je velika tragedija za društvo koja se uvelike hvali prvenstveno tolerancijom", zaključila je uplakana majka. Ni britanski sud ni policija nisu htjeli objaviti identitet osuđenika kao ni kaznu koja ga iščekuje.

Ig.M.
Foto: Arhiva

    

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara