BRITANSKI GENERAL LEAKEY PRVI ZAPOVJEDNIK EUFOR-a U BiH

Pripreme za prijenos zapovjednih ovlasti nad sadašnjim stabilizacijskim snagama u Bosni i Hercegovini (SFOR) s NATOa na Europsku uniju odvijaju se dobro i očekuje se kako će novi ustroj mirovne misije u toj zemlji profunkcionirati tijekom prosinca, izjavio je u utorak u Sarajevu glasnogovornik SFORa Mark Hope.

Posebna konferencija o planiranju nove misije EUFOR-a te uspostavi posebnog stožera NATO-a za BiH upravo je održana u Neumu, a nazočio joj je i britanski general David Leakey, koji je već određen za prvog zapovjednika oružanih snaga EU u BiH.

General-bojnik Leakey preuzet će zapovjedništvo nad oko sedam i pol tisuća vojnika iz zemalja-članica EU, dok će istodobno u Sarajevu biti uspostavljen posebni stožer NATO-a, na čijem će čelu biti američki general.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pripadnici EUFOR-a imat će zadaću brinuti o općoj sigurnosti u zemlji, dok će stožer NATO-a pomagati vlastima BiH u provođenju refomi obrambenog sustava.

Glasnogovornik Hope kazao je kako se još uvijek čeka suglasnost vrha NATO-a i EU na prijedlog konačnog ustroja i organizacije dvije nove misije koje trebaju naslijediti SFOR.

(Hina) xrm ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara