Britanski parlament izabrao novog predsjednika

Britanski parlament izabrao novog predsjednika
Foto: EPA

ZASTUPNIK iz redova oporbenih laburista Lindsay Hoyle izabran je večeras za predsjednika donjeg doma britanskog parlamenta.

Hoylea, potpredsjednika parlamenta od 2010., zastupnici su izabrali nakon četiri kruga glasanja koje je bilo tajno. Za njega je u posljednjem krugu glasalo 325 od 540 zastupnika, a za njegovog protukandidata Chrisa Bryanta 213. Dva glasa bila su nevažeća.

Za mjesto šefa donjeg doma britanskog parlamenta kandidiralo se sedam zastupnika.

Tvrdi da će biti "neutralan i transparentan"

Hoyle će dužnost preuzeti od Johna Bercowa, kojega su protivnici optuživali da je kršio konvencije i bio naklonjen onima koji su nastojali zaustaviti vladine planove izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije, a podržavatelji vidjeli kao borca za jačanje uloge parlamenta i snažniji nadzor nad radom vlade.

"Bit ću neutralan. Bit ću transparentan", rekao je 62-godišnji Hoyle nakon glasanja i dodao da će se taj "dom promijeniti na bolje".

Konzervativni predsjednik donjeg doma britanskog parlamenta John Bercow u četvrtak je nakon deset godina otišao s dužnosti, a ostat će zapamćen po svojem gromoglasnom pozivanju na red, oštrim replikama i odlukama koje neki ocjenjuju pristranima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara