Britanski veleposlanik u SAD-u dao otkaz nakon što ga je Trump nazvao glupim

Britanski veleposlanik u SAD-u dao otkaz nakon što ga je Trump nazvao glupim
Foto: EPA

BRITANSKI veleposlanik u Washingtonu dao je ostavku u srijedu nakon što ga je Donald Trump nazvao "glupim" poslije objavljivanja povjerljivih izvješća u kojima je administraciju američkog predsjednika nazvao nesposobnom.

Izvješća Kima Darrocha objavio British Sunday

Izvješća Kima Darrocha iscurila su u javnost, a objavio ih je list British Sunday. Razljućeni Trump zbog toga je napao putem Twittera i veleposlanika i britansku premijerku Theresu May koja je Darrocha podržala u potpunosti.

"Nakon što su iz veleposlanstva iscurili službeni dokumenti, uvelike se nagađa o mojoj poziciji i trajanju preostalog veleposlaničkog mandata", napisao je Darroch u pismu ostavke.

"Želim dokončati ta nagađanja", dodao je. "Sadašnja mi situacija onemogućuje da obavljam svoju ulogu kako bih želio".

Nakon što je ostavka objavljena, May je parlamentu rekla da je razgovarala s Darrochom, koji je mjesto trebao napustiti potkraj godine.

Britanski ministar vanjskih poslova zgrožen jer su iscurila povjerljiva izvješća

"Rekla sam mu da duboko žalimo što smatra nužnim da napusti poziciju kao ambasador u Washingtonu", rekla je dodajući da je važno da veleposlanici daju "pun i iskren savjet".

Britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt rekao je u srijedu da je zgrožen time da su iscurila povjerljiva izvješća.

"Kad god sam posjetio Washington, bio sam impresioniran profesionalizmom i intelektom Sir Kima", rekao je Hunt koji je kandidat za budućeg britanskog premijera. "Zgrožen sam time da je mogao iscuriti dio njegovih izvješća", dodao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara