Britanski zastupnici optužili Facebook i Zuckerberga: Svjesno varali korisnike

Britanski zastupnici optužili Facebook i Zuckerberga: Svjesno varali korisnike
Foto: Epa

BRITANSKI zastupnici optužili su Facebook da krši zakone o privatnosti podataka i zakone koji reguliraju tržišno natjecanje, piše CNN.

U svom izvješću o dezinformacijama unutar društvenih medija, prozvali su i izvršnog direktora Facebooka Marka Zuckerberga te naveli da je zbog svoje odluke da se ne pojavi pred parlamentom, iskazao "prezir" prema tom zakonodavnom tijelu.

Britanski Odbor za digitalne, kulturne, medijske i sportske aktivnosti priopćio je u svom tek objavljenom izvješću da je nakon mnoštva pregledanih internih e-mailova zaposlenika Facebooka, zaključio kako je vodstvo te društvene mreže "namjerno i svjesno" prekršilo zakon o privatnosti podataka i zakone koji reguliraju tržišno natjecanje.

Pregledani i mailovi Zuckerberga

Interni dopisi koje je pregledao Odbor, uključivali su i korespondenciju između Zuckerberga i rukovoditelja tvrtke. Povjerenstvo je krajem prošle godine dobilo pristup spomenutim dokumentima nakon što je omanja tvrtka Six4Three pokrenula tužbu protiv Facebooka.

Prema zaključcima Odbora, pregledani dokumenti pokazuju da je Facebook zaobišao i prekršio postavke privatnosti svojih korisnika kako bi proslijedio informacije tvrtkama koje se bave razvojem aplikacija. Zakonodavci također tvrde kako korespondencija pokazuje da je vodstvo te društvene mreže namjerno uništilo neke programerske kompanije, uskraćujući im potrebne podatke.

Facebook negira optužbe

Iz Facebooka su priopćili kako nisu prekršili zakone o zaštiti podataka i tržišnom natjecanju.

Karim Palant, voditelj britanskog Odjela za odnose s javnošću kompanije Facebook, rekao je kako tvrtka dijeli "zabrinutost Odbora zbog lažnih vijesti i dezinformacija tijekom izborne kampanje" i da je "dala značajan doprinos njihovoj istrazi" tako što je odgovorila na više od 700 pitanja.

"Ni jedna društvena platforma za političko oglašavanje nije tako transparentna", rekao je Palant. "Utrostručili smo broj zaposlenih koji rade na otkrivanju dezinformacija i lošeg sadržaja, značajno smo uložili u razvoj umjetne inteligencije i tehnologije računalnog otkrivanja štetnih sadržaja."

Što se tiče tužbe kompanije Six4Three, vodstvo Facebooka već je u prosincu izjavilo da su dokumenti iz tužbe "selektivno procurili" kako bi se ispričala "samo jedna strana priče".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara