koronavirus u svijetu

Znanstvenici: Prerano za ublažavanje mjera, moguć gubitak kontrole nad epidemijom

Znanstvenici: Prerano za ublažavanje mjera, moguć gubitak kontrole nad epidemijom
Foto: EPA

ENGLESKA bi ponovno mogla izgubiti kontrolu nad pandemijom covida-19 jer počinje ublažavati dosadašnje mjere, a da pritom nema sveobuhvatan operativan program djelovanja, upozorila su u subotu trojica stručnih savjetnika.

Premijer Boris Johnson najavio je oprezan početak popuštanja dosadašnjih mjera od ponedjeljka, uz pomoć sustava testiranja, praćenja i izolacije pokrenutog u četvrtak.

Znanstvenici: Britanska vlada riskira s odlukom ublažavanja mjera

No članovi znanstvenog savjetodavnog tijela britanske vlade upozoravaju da taj sustav još nije potpuno operativan te da postoji opasnost da se neće moći nositi s oko 8000 novih slučajeva zaraze koliko ih je uočeno izvan bolnica i u domovima za starije osobe.

John Edmunds s Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu, ujedno i član britanske Znanstveno savjetodavne skupine za hitne slučajeve (SAGE), rekao je da vlada ovakvom odlukom riskira. 

"Sustav testiranja, praćenja i izolacije pokrenut je tek u četvrtak pa ne možemo biti sigurni da je učinkovit, a unatoč tomu donose se odluke o promjenama", rekao je za Sky News. "Mislim da je to prilično opasno."

"Velika Britanija si ne može priuštiti gubitak kontrole nad virusom"

Na Edmundsove izjave reagirala su još dvojica članova SAGE-a: Peter Horby, predsjednik savjetodavne skupine za opasnosti od novoga respiratornog virusa (NERVTAG), i Jeremy Farrar, direktor Wellcome Trusta.

Horby je kazao da si Velika Britanija ne može priuštiti mogućnost gubitka kontrole nad virusom.

"Mi se uistinu ne možemo vratiti na stanje u kojemu smo imali tako velik broj oboljelih i umrlih. Povratak na stanje u kojemu gubimo kontrolu nad bolešću daleko je lošiji izbor od tjedan ili dva mjera fizičke izolacije", kazao je za BBC.

On smatra da sustav testiranja, praćenja i izolacije još nije u potpunosti operativan, što predstavlja rizik kada je riječ o daljnjem razvoju stanja s koronavirusom u zemlji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara