British American Tobacco optužen za prisilni dječji rad

British American Tobacco optužen za prisilni dječji rad
Ilustracija: EPA

TVRTKA British American Tobacco (BAT) se branila od optužbi da se koristi prisilnim dječjim radom, nakon što je objavljeno da su poljoprivrednici u Malaviju bili prisiljeni zapošljavati svoju djecu kako bi ispunili zahtjeve izrabljivačkih ugovora.

Londonska odvjetnička tvrtka Leigh Day objavila je u četvrtak da je poslala pismo BAT-u uoči tužbe u ime gotovo dvije tisuće poljoprivrednika u Malaviju, uključujući nekoliko stotina djece, optužujući tvrtku da prakticira "prisilni i dječji rad". 

"British American Tobacco iznimno ozbiljno pristupa pitanju dječjeg rada i u potpunosti se slaže da se djecu ne smije nikada izrabljivati, izlagati ih opasnosti i uskraćivati im obrazovanje", priopćio je Simon Cleverly, čelnik BAT-a za korporativna pitanja. 

Djeca su radila 10 do 12 sati dnevno

Leigh Day tvrdi da je BAT "ostvario goleme profite od poljoprivrednika koji su bili prisiljeni raditi za vrlo malu plaću u strahu, pod prinudom i lažnim obećanjima pa im nije ostalo drugog izbora nego da na farmama zaposle i svoju djecu". 

Djeca zbog toga nisu išla u školu i radila su 10 do 12 sati dnevno, dodala je odvjetnička tvrtka, ističući kako BAT dobiva duhan s 20 do 35 tisuća farmi u toj afričkoj državi. 

Izvještaj Ujedinjenih naroda od prošle godine pokazao je da u Malaviju radi oko 2,1 milijun djece, u dobi od pet do 17 godina, što je 38 posto te dobne skupine.

To se događa usprkos pokušajima vlade u prošla dva desetljeća da stanu na kraj toj praksi, upozorio je UN. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara