Vaso joj nije ni do koljena: Njemačka političarka 30 godina podvaljivala izmišljeni CV

Vaso joj nije ni do koljena: Njemačka političarka 30 godina podvaljivala izmišljeni CV

Screenshot: YouTube

NJEMAČKA politička scena u šoku je zbog skandala u kojem se našla dugogodišnja SPD-ova parlamentarna zastupnica Petra Hinz, za koju se otkrilo kako je plagirala svoj životopis.

Hinz je, naime, izmislila da je maturirala u gimnaziji, završila pravo i položila pravosudni ispit, piše Suddeutsche Zeitung. Nakon što je otkrivena, sada traži razrješenje po hitnom postupku.

Thomas Kutschatzy, šef njezinog reginalnog stranačkog ogranka za okrug Essen, koji je ujedno i ministar pravosuđa pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija, zatražio je danas od nje da odstupi sa svojeg mjesta.

"Svi smo šokirani činjenicom da nam je Petra Hinz 30 godina lagala o svom životopisu. Time je nanijela veliku štetu samoj sebi, ali i cijeloj stranci"; rekao je Kutschatzy.

Hinz je zapravo izmislila cijeli akademski put


Njezin je životopis do jučer stajao na službenoj stranici Bundestaga. U njemu je pisalo da je maturirala 1984. godine, dok je pravo i upravnu znanost, tvrdila je,  studirala u periodu od 1985. do 1995. Lagala je i da je položila pravosudni ispit, dok je svoju karijeru navodno nastavila u jednom poduzeću koje se bavilo nekretninama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hinz je, inače, u njemački parlament ušla 2005. godine, a o njezinom slučaju počelo se pisati prošli tjedan kad su listovi WAZ i NRZ protiv nje iznijeli optužbe da je plagirala svoj životopis. Ova, uskoro bivša, njemačka parlamentarna zastupnica negirala je njihove navode sve do danas kad se javnosti u njeno ime obratio njezin odvjetnik.

Njezin je odvjetnik potvrdio kako je njemačka zastupnica cijelo vrijeme lagala te otkrio kako je Hinz 1983. završila stručni studij u Essenu.

"Sredinom 80-ih pokušala je zatim naknadno maturirati kako bi ispravila barem jedan dio svoje krivotvorene biografije. Jer nikada nije završila gimnaziju, koja je u Njemačkoj preuvjet za sveučilišni studij", rekao je odvjetnik te dodao kako joj to nije pošlo za rukom, zbog nedostatka vremena.

"No, treba ustvrditi kako gospođa Hinz ni u jednom trenutku nije davala pravne savjete", pokušao ju je opravdati odjevnik, pokušavajući je spasiti od kaznenog progona.

Zastupnica traži oprost

Ipak, pokazalo se kako je Hinz ipak u razdoblju od 1999. do 2003. u ime firme u kojoj je bila zaposlena obavljala pravne poslove. No, istaknuo je, tamo nikad nije radila kao licencirana odvjetnica.

Zanimljivo, Hinz je za svojeg vremena u politici često naglašavala kako su joj dvije najvažnije stvari integritet i iskrenost.

"Upravo zbog toga je krajnje uznemirena što nije smogla hrabrosti priznati svoje pogreške. Hinz od srca moli sve svoje suputnike, suradnike i prijatelje te sve one ljude koji su koj vjerovali za oprost", zaključio je odvjetnik zastupnice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara