Brkić na Mirogoju: Tuđman je najveći Hrvat u povijesti hrvatskog naroda

Brkić na Mirogoju: Tuđman je najveći Hrvat u povijesti hrvatskog naroda

Foto: Hina

U POVODU 16. godišnjice smrti prvog predsjednika Republike Hrvatske i HDZ-a dr. Franje Tuđmana, u četvrtak su na njegov grob na Mirogoju, u nazočnosti više tisuća ljudi, vijence položila izaslanstva predsjednice Republike, HDZ-a, braniteljskih udruga, obitelj.

Vijence su položili i svijeće zapalili obitelj Tuđman, izaslanstva predsjednice Republike Kolinde Grabar - Kitarović, HDZ-a i HDZ-a Bosne i Hercegovine, HDSSB-a, Zbora ratnih veterana, braniteljskih udruga, sinjskog Viteškog alkarskog društva i drugih.

Nakon polaganja vijenaca, glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić rekao je novinarima da je dr. Franjo Tuđman najveći Hrvat u povijesti hrvatskog naroda jer je pod njegovim vodstvom i vizijom stvorena hrvatska država. "Tuđman je bio prvi predsjednik HDZ-a i novostvorene samostalne i neovisne hrvatske države. Uveo je višestranačje, demokraciju i parlamentarizam u zemlju i svima nam svojim djelom može biti uzor i inspiracija kako se živi i voli Hrvatska", kazao je.Na pitanje o promjeni odnosa prema Tuđmanu tijekom predizborne kampanje i prijedlogu SDP-a da se zagrebačka zračna luka nazove po Tuđmanu, odgovorio je kako se u tome ne mogu izjednačavati HDZ i SDP jer HDZ od početka "zna tko je zaglavni kamen hrvatske države" - Franjo Tuđman, Domovinski rat i hrvatski branitelji.

"Oni koji prigodno koriste hrvatske branitelje i Franju Tuđmana za uske političke interese i trenutne ciljeve hrvatskoj javnosti pokazuju da su nevjerodostojni i licemjerni", kazao je.

M.Tuđman: sve bi stranke trebale prihvatiti Tuđmana i njegov program kao vlastito političko naslijeđe

Sabosrki zastupnik Miroslav Tuđman rekao je kako je njegov otac 1990-tih godina, do smrti, imao nepodjeljenu političku i javnu potporu. Uslijedila je politika detuđmanizacije, koja je, rekao je, imala dva sloja: službena politika je bila nemilosrdna u obračunu sa svima koji su stvarali hrvatsku državu, a gdje je HDZ bio na vlasti - u većini županija i općina, daleko više su nicali spomenici Tuđmanu, a ulice dobivala njegova imena.Po njegovu mišljenu, "današnja svekolika kriza" je rezultat toga što u zemlji još nema pravoga konsenzusa o temeljnim vrijednostima i o onima koji su zaslužni za stvaranje Hrvatske. "Bilo bi normalno i poželjno da sve stranke ili barem sve parlamentarne stranke prihvate predsjednika Tuđmana i njegov program kao vlastito političko naslijeđe jer to znači da su hrvatska država i oni koji su je stvarali zajedničko naslijeđe. To je praksa u svim demokratskim državama", kazao je Tuđman.

Drži i kako bi imenovanje zagrebačke zračne luke po Franji Tuđmanu bila dobra poruka. Ocijenio je kako će to biti test koji će pokazati je li to bilo samo SDP-ovo predizborno obećanje kako bi privukli više birača.

Maras, Bauk: počast zaslugama Tuđmana u borbi za nezavisnost Hrvatske 

O ulozi prvog hrvatskog predsjednika novinari su u četvrtak pitali i članove Vlade uoči sjednice u Banskim dvorima. Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras te ministar uprave Arsen Bauk pozitivno gledaju na Tuđmanovu ulogu i njegove zasluge za samostalnost Hrvatske.

"Predsjednik Franjo Tuđman jedan je od najzaslužnijih za našu zemlju. Tih prvih godina je vodio hrvatski narod u samostalnost i u teškim godinama kada smo pobijedili okupatora bio je na čelu naše domovine. Tako da s te strane treba uvijek odati počast i sjećati ga se s pozitivnim uspomenama", rekao je Maras novinarima ispred Banskih dvora.Ministar uprave Arsen Bauk podsjetio je, pak, na riječi bivšeg premijera i predsjednika SDP-a pokojnog Ivice Račana, koji je o Tuđmanu rekao da ćemo ga "pamtiti po dobrom, a pogreške popravljati".

"Mislim da je to s pozicije stranke kojoj pripadam, s obzirom na to da nikad nisam glasao za predsjednika Tuđmana, jedan stav kojeg se i danas držimo. Dakle, bilo je i dobrih stvari prvenstveno koje se tiču borbe za nezavisnost Hrvatske, a bilo je i loših stvari koje pokušavamo popravljati, neke još i dan-danas", ustvrdio je Bauk.

Izaslantsvo HDZ-a položilo je vijence i zapalilo svijeće i ispred Tuđmanove rodne kuće u Velikom Trgovišću.

Svečana akademija u povodu 16. obljetnice smrti dr. Franje Tuđmana bit će održana u zagrebačkom hotelu Sheraton, a sveta misa zadužnica bit će služena u svetištu Sveta Mati slobode.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara