KORONAVIRUS U SVIJETU

Brnabić pozvala Srbe da ne idu na ljetovanje u Crnu Goru

Brnabić pozvala Srbe da ne idu na ljetovanje u Crnu Goru
Foto: EPA

NAKON što se Srbija nije našla na listi država s kojima će Crna Gora 1. lipnja otvoriti granice, srpski mediji oštro su napali crnogorsku vladu, a srpska predsjednica vlade Ana Brnabić pozvala je stanovnike Srbije da ne ljetuju u Crnoj Gori.

U ponedjeljak je crnogorski predsjednik vlade Duško Marković najavio da će Crna Gora otvoriti granice sa zemljama u kojima je broj zaraženih manji od 25 u odnosu na 100 tisuća stanovnika, a na listi su se našle Hrvatska, Slovenija, Austrija, Njemačka, Mađarska, Albanija i Grčka

Nazvali Crnu Goru fašistima i rasistima

Mediji u Podgorici prenijeli su pisanje provladinih portala u Srbiji, koji su odluku crnogorske vlade predstavili kao napad na Srbiju, a Crnu Goru su optužili da je fašistička i rasistička zemlja te su kao glavnoga krivca za neotvaranje granice sa Srbijom označili predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.  

Podgorički portal CDM izdvojio je pojedine naslove srpskih medija. "Milovi fašisti dopustili ulaz u Crnu Goru svima osim Srbima iz Srbije i Republike Srpske" naslov je u tabloidu Informer, dok Kurir objavljuje tekst s naslovom "Maske konačno pale: Crna Gora otvara granice 1. lipnja, ali ne i za Srbe". Stanoviti portal Republika tekst je naslovio "Milo rasist i srbomrzac: Crna Gora otvara granice 1. lipnja, ali ne i za Srbiju".

Istodobno, većina crnogorskih medija prenosi i izjavu srpske predsjednice vlade Ane Brnabić, koja je za Pink ocijenila kako su srpski građani sada mogli vidjeti da su u Crnoj Gori nepoželjni.

"Ovakav odnos crnogorskoga predsjednika vlade poslao je jasnu poruku građanima. Zamolila bih da građani što duže i u većem broju ostaju u našoj Srbiji i da ako negdje moraju otići ne idu tamo gdje su građani Srbije nepoželjni", priopćila je Brnabić ističući da vlada te zemlje neće uvoditi recipročne mjere prema građanima Crne Gore, ali će spriječiti "još snažnije i još oštrije ulazak crnogorskih kriminalaca i mafijaških klanova iz Crne Gore, koji su desetljećima ubijali po Srbiji i terorizirali naše građane".

Srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić za Blic je ustvrdio kako je potez crnogorskih vlasti da zatvore granicu za državljane Srbije "smiješan i besmislen čin" te ocijenio kako Crna Gora tim potezom štetu nanosi sama sebi.

Dačić je upitao koje će onda turiste imati te dodao kako je crnogorska vlast ovom odlukom poslala poruku gdje trebaju ići srpski građani kao turisti i gdje će ostaviti svoje novce.

Crnogorski predsjednik vlade Duško Marković najavio je u ponedjeljak, nakon što je u nedjelju Crna Gora postala prva korona-free država u Europi, da će zemlja za određene države otvoriti granice 1. lipnja te da će sljedeći tjedan početi s radom vrtići i igraonice, a bit će dopuštene i svadbe, krštenja te ograničen broj publike na sportskim događajima.

Crnogorske zdravstvene vlasti najavile su da će proglasiti kraj epidemije na teritoriju Crne Gore nakon što u toj zemlji 28 dana ne bude novih slučajeva obolijevanja od koronavirusa, što bi se moglo dogoditi 2. lipnja.

Tenzije između Podgorice i Beograda počele u siječnju

Crna Gora i Srbija pogoršale su međusobne odnose nakon što je crnogorska skupština potkraj 2019. izglasovala Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji regulira vlasništvo nad imovinama vjerskih zajednica. Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori i službeni Beograd tvrde da je zakon usmjeren isključivo protiv te vjerske organizacija i da joj država želi "oteti crkve i manastire". Najviši srpski dužnosnici javno su tada poduprli prosvjede koje je SPC organizirao u Crnoj Gori, dok je početkom siječnja tijekom prosvjeda ispred crnogorskoga veleposlanstva u Beogradu došlo do pokušaja paljenja zastave Crne Gore.

Tada su i Crna Gora i Srbija na razgovor u MVP pozvali veleposlanike u Podgorici i Beogradu, koji su odbili primiti prosvjedne note.

Diplomatske tenzije između Podgorice i Beograda privremeno su utihnule nakon što je zbog epidemije koronavirusa SPC u Crnoj Gori zaustavio prosvjede.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara