Brnabić: Ovo je najgori dan u Srbiji, nećemo prezati ni od najtežih mjera

Brnabić: Ovo je najgori dan u Srbiji, nećemo prezati ni od najtežih mjera
Foto:Srdjan Ilic/PIXSELL

U SRBIJI je danas najgori dan od početka epidemije koronavirusa s 18 preminulih, 386 novozaraženih i 130 oboljelih na respiratorima, objavila je u petak srbijanska premijerka Ana Brnabić i pozvala na prekid protuvladinih prosvjeda.

"Ja molim i preklinjem sve da se strogo pridržavamo svih preporučenih mjera...od nošenja maski do fizičke udaljenosti i socijalne distance, uz osobnu higijenu, često pranje ruku i maksimalnu discipliniranost", rekla je Brnabić na konferenciji za novinare.

"Moramo se svi zajedno ponovno uključiti u ovu borbu, svim snagama kao što smo činili u ožujku i travnju", istaknula je premijerka koja nije nosila masku, nego ju je držala u ruci. 

Najteže je u Beogradu, Šapcu, Kragujevcu i Novom Pazaru, a bolnice diljem zemlje ponovno se prebacuju u covid-19 režim.

"Nećemo prezati ni od najstrožih mjera"

Brnabić je ocijenila da je sadašnje stanje "rezultat nediscipline" i upozorila da će se oboljeli s protuvladinih prosvjeda "vidjeti za tri ili četiri dana".

Apelirala je da se odustane od demonstracija koje u zemlji traju posljednja tri dana, navodeći da "za prosvjede i politiku ima vremena", ali da se sada svi moraju disciplinirati i uključiti u borbu protiv širenja zaraze.

"Mi nećemo prezati ni od kakvih mjera, ni najrestriktivnijih", najavila je Brnabić za koju prosvjedi nisu "ništa drugo osim okupljanje većeg broja ljudi na istom mjestu".

"To je neodgovorno ponašanje. Na stranu politička opredjeljenja, ima vremena za prosvjede, ali za borbu protiv koronavirusa nema vremena", naglasila je predsjednica tehničke vlade Srbije, poručivši: "Ovo nije politička borba, ovo je borba svih nas pojedinačno."

Najgori dan od početka epidemije

Prema podacima ministarstva zdravstva, u Srbiji je u posljednja 24 sata potvrđeno još 386 slučajeva koronavirusa, a na bolničkom je liječenju 3639 pacijenata, od kojih 130 na respiratorima.

Od početka epidemije 6. ožujka preminulo je 370 ljudi, a postotak smrtnosti povećan je i iznosi 2,09%.  

U Srbiji je dosad testirano 480.346 osoba, a registrirano je ukupno 17.728 zaraženih.

Nakon što je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić početkom tjedna najavio ponovno uvođenje policijskog sata i nove mjere ograničenja okupljanja, u Beogradu su počeli prosvjedi zbog nezadovoljstva odnosom vlasti prema epidemiološkoj situaciji upravljanju koronakrizom.

Dio oporbe i nevladinog sektora zatražio je smjenu kriznog stožera, uz obrazloženje da građani više nemaju povjerenja u stručnjake iz tog tijela jer svojim izvješćima i tumačenjima zbunjuju javnost, balansirajući između medicine i politike.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara