Brod "Benty" s hrvatskim pomorcima uplovio u luku Las Palmas

NAKON otmice i zatočeništva pred liberijskom obalom, te bjekstva prije 12tak dana, brod "Benty" sa sedmoricom hrvatskih pomoraca jutros je uplovio u luku Las Palmas, na Kanarskim otocima.

Tri člana posade sutra stižu u Split, a ostali će zajedno sa zapovjednikom broda, Josipom Alborghettijem, ostati još dva dana u Las Palmasu, radi primopredaje dužnosti, izvijestila je Hrvatska televizija u večerašnjem Dnevniku.

"Iako smo imali malo lošeg zdravlja zadnjih nekoliko dana, sva posada je u redu. Nema nikakvih problema i sretni smo da je sve ovako sretno završilo i da se možemo vratiti doma", izjavio je zapovjednik broda Alborghetti.

Brod "Benty" su 18. svibnja ove godine ispred luke Harper oteli liberijski vojnici, te su bježeći pred pobunjenicima, ukrcali na njega tisuću izbjeglica i prisilili posadu, na čelu s kapetanom Alborghettijem, da ih prevezu u 220 milja udaljenu Monroviju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brod je u monrovijsku luku uplovio 20. svibnja, a pomorcima su oduzete putovnice i više od tri tjedna su ih kao taoce na brodu, čuvali pripadnici obalne straže, a "Bentyu" je zabranjeno isplovljavanje.

Trgovački brod s hrvatskim pomorcima u noći između 6. i 7. lipnja pobjegao je iz luke, pred snažnim borbama vladinih i pobunjeničkih snaga, i zaplovio prema Kanarima, gdje je jutros i uplovio u tamošnju luku.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara