Brod pun migranata potonuo kod Cipra, najmanje 19 mrtvih i 25 nestalih

Brod pun migranata potonuo kod Cipra, najmanje 19 mrtvih i 25 nestalih
Video, Screenshot: Ruptly

BROD s više od 150 migranata potonuo je kod sjeverne obale Cipra. Ministar prometa sjevernog dijela Cipra, Tolga Atakan, izjavio je za Associated Press da su spasilački timovi u potrazi za 25 migranata koji su nestali u brodolomu. 

Ostatke broda i migrante prve je uočila posada teretnog broda koji je prolazio u blizini. Pozvana je turska obalna straža koja je spasila 103 migranta iz mora i prebacila ih u Tursku. Jedna teško ozlijeđena osoba prebačena je u bolnicu u Nikoziju na Cipru. 

Prema riječima Atakana, nacionalnost migranata još nije potvrđena, no siguran je kako se radi o migrantima. Na Cipar uglavnom stižu brodovi sa Sirijcima, a samo u prvih šest mjeseci ove godine ta zemlja je primila 2500 zahtjeva za azil te je time postala zemlja s najviše tražitelja azila po stanovniku u Europskoj uniji.

Tisuće migranata pokušale su u prvih šest mjeseci prijeći Sredozemno more, a na put iz Afrike često kreću u pretrpanim i neadekvatnim brodovima ili čamcima koje kupuju od krijumčara. Međunarodna organizacija za migracije objavila je podatak o 1443 poginula ili nestala migranta u vodama oko Cipra od početka ove godine. Najnovije potonuće broda istražuje ciparsko ministarstvo unutarnjih poslova. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara