Brod zla i smrti uplovio u hrvatske teritorijalne vode

JEDAN od najljepših bijelih jedrenjaka na svijetu, Amnesty International proglasio je brodom zla i smrti. Na njemu je mučeno više od stotinu ljudi, a koliko ih je ubijeno samo radi drugačijeg političkog razmišljanja nitko ne zna sa sigurnošću. Ubojstva, silovanja i teška mučenja koja su uključivala i odsijecanja dijelova tijela organizirana su u tamnoj i mračnoj potpalubi broda jednog od najvećih jedrenjaka na svijetu s 21 bijelim jedrom i to u razdoblju od 1973. do 1980. godine.

Simbol Pinocheove vladavine

Riječ je zloglasnom školskom brodu čileanske ratne mornarice "La Esmeralda", koji predstavlja simbol torture generala Augusta Pinocheta, a koji je danas uplovio u hrvatske teritorijalne vode. Kako saznajemo, trenutno se nalazi u akvatoriju otoka Dakse kraj Dubrovnika, a sutra bi trebao uploviti u Split, gdje će do 18 srpnja boraviti u splitskoj gradskoj luci.

Zanimljivo je spomenuti da gdje god uplovi ovaj brod dočekuju ga demonstracije. Amnesty International osim što ga je proglasio brodom zla, svojedobno je prozvao sve zemlje eventualne domaćine ovog broda da mu se uskrati gostoprimstvo sve dok se ne kazne svi počinitelji zvjerstava. Američki senat proglasio ga je plovećim zatvorom i kaznionicom za političke zatvorenike. Sve to nije bilo dovoljno za hrvatske vlasti da Esmeraldi uskrate ulazak u Split.  

Stradala i djeca

Najgora zvjerstva na brodu organizirana su u rujnu 1973 godine, kada je organiziranom mučenju koje je trajalo puna dva tjedna stradalo više od stotinu Čileanaca koji su razmišljali drugačije od generala Pinochea. Katolički svećenik Michael Woodward jedna je od najpoznatijih žrtava Esmeralde na kojoj je preminuo u najgorim mukama, dok je bivši gradonačelnik Valparaisa, političar i pisac Sergio Vuskovic preživio torturu elektrošokovima.

Za vrijeme 17-godišnje torture generala Pinochea stradalo je 3.917 žena i muškaraca koji su ubijeni od strane vladinih agenata. Među njima nalazi se i 49 djece od kojih je najmlađe imalo svega dvije godine, a na listi je i pedeset stranih državljana.

I.Ć.
Foto:armada.cl,wikipedia

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara