Brodarac: "Mečelj" odlazi iz Željezare ako kupoprodajni ugovor ne stupi na snagu 10. ožujka

Sisačkomoslavački župan Đuro Brodarac danas je izjavio da su ´mu vlasnici Mečelja rekli da će povući bankovna jamstva i povući se iz sisačke Željezare ako kupoprodajni ugovor ne stupi na snagu u ponedjeljak, 10. ožujka.´

Glavni povjerenik Podružnice SMH Mato Somić rekao je da je ´Koordinacija nakon svoje sjednice u Sisku 4. ožujka i sjednice Povjerenstva za Željezaru u Vladinu Uredu za socijalno partnerstvo 5. ožujka očekivala da će Vlada na jučerašnjoj sjednici donijeti odluku o potvrdi ugovora o prodaji Željezare ´Mečelju´, t,j. njegovoj tvrtki ´Mechel Željezari´ d.o.o., kao što je najavljivao ministar Jurčić. Naglasio je da je ´jučerašnjom Vladinom odlukom odgođeno preuzimanje Željezare od ´Mečelja´, odgođen početak proizvodnje i preuzimanje ugovora o radu radnika´.

Somić je izvijestio da je Koordinacija od ministra Jurčića jutros dobila pisanu obavijest o jučerašnjim Vladinim zaključcima. Po ministrovim riječima, koje je iznio Somić, ´Vlada je zaključila kako bi trebala biti ispunjena dva uvjeta da bi donijela potrebne odluke, t.j. da se promijeni ugovor i izda jamstvo za dobro izvršenje posla´. Prenio je ministrove riječi da je ´drugi uvjet ispunjen do Vladine sjednice, a dokaz o ispunjenju prvog uvjeta do sjednice nije dobiven, odnosno kopije promijenjenog i potpisanog ugovora´. Somić je naveo riječi ministra Jurčića da je ´u razgovoru s Blankom Orešić-Andučić (koordinatoricom stečajnog postupka u Željezari) doznao da je jučer ugovor stigao, ali je bilo kasno da Vlada donese potrebne odluke´. Prenio je ministrove riječi iz dopisa: ´Kad dobijemo kopije ugovora, Vlada će odmah donijeti potrebne odluke´.

´Ogorčeni smo takvim igrama i prepucavanjima na štetu radnika. Žalosno je i sramotno što se tako radi s radnicima´, rekao je u ime Kooridnacije Mato Somić.

Glavni povjerenik Podružnice HSM-a Ivica Kenda zapitao je tko će radnicima platiti vrijeme odgode te je iznio stajalište Koordinacije da Vlada mora osigurati plaće za ožujak. Kenda je sve odgovorne za prodaju Željezare pozvao da zajedno riješe sve prijepore.

´Stalno nam se podmeće sisački Novi most. Takvim nas se postupcima ponovno gura na Novi most, u nove prosvejde, ali to nije dobro za radnike koji žele raditi i zaraditi svoje plaće´, dodao je.

Istaknuo je da su napetosti među radnicima takve da oni to više ne mogu trpjeti, da je to neizdrživo, da više neće pitati i slušati ni Sindikat, ni Koordinaciju te da, ´ako to krene neorganizirano, može biti svega i svašta´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara