Brodogradnja - jamstva za tehnološku obnovu i tekuću proizvodnju

NOVIM financijskim mjerama hrvatske Vlade brodogradilišta će dobiti državna jamstva na iznos od 915 milijuna kuna za kredite za reprogramiranje starih dugova, tehnološku obnovu i otpremnine radnicima, a dobit će i jamstva na iznos od 1,1 milijardu kuna na kredite za praćenje tekuće proizvodnje.

Prema odlukama koje je danas usvojila Vlada analizirajući rad pet brodogradilišta, najveći dio jamstava odnosi se na riječki "3. maj".

Tako će se "3. maju" dati jamstva na 447,8 milijuna kuna na kredite za tehnološku obnovu i restrukturiranje duga, a za praćenje tekuće proizvodnje jamstva na 550,8 milijuna kuna.

Brodosplit će pak za tekuću proizvodnju dobiti jamstva na 492,4 milijuna kuna i na 49 milijuna kuna, a za reprograme dugova, tehnološku obnovu i otpremnine 244,6 milijuna kuna.

Državna jamstva na iznos od 173,9 milijuna kuna za reprogram starih dugova dobit će Brodotrogir, a Kraljevica za istu namjenu 49 milijuna kuna, dok će jamstva za oko 39 milijuna kuna dobiti za praćenje tekućih zahtjeva.

Po ocjeni ministra gospodarstva Ljube Jurčića, unatoč mjerama posljednje sanacije iz kolovoza prošle godine stanje u brodogradilištima još nije zadovoljavajuće, iako je njihovo tekuće poslovanje nešto bolje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobit u poslovanju u prošloj godini ostvario je vlastitim poslovanjem "Uljanik" i ta dobit iznosi 27 milijuna kuna. Dobit, ali nakon što je država preuzela njegove dugove, ima i Brodosplit, a ta je dobit u prošloj godini bila 5 milijuna kuna. Ostala tri brodogradilišta bilježe gubitke od ukupno oko 300 milijuna kuna.

Kao poseban problem brodogradilišta ministar Jurčić je izdvojio neučinkovite uprave i nadzorne odbore. Uprave nisu adekvatno organizirale poslovanje i smanjile troškove, nadzorni odbori ne vode dovoljno brige o organizacijskom restrukturiranju, pa je Vlada zaključcima dala dva mjeseca Brodotrogiru i Kraljevici da izrade program restrukturiranja i racionalizacije poslovanja.

Jurčić je upozorio i da brodogradilišta imaju višak neproizvodnih radnika, a često rade više brodova različitih vrsta. I dok Uljanik radi nekoliko istih brodova u seriji, "3. maj" od pet je brodova radio četiri broda različitih vrsta, kazao je Jurčić.

Današnje Vladine mjere peta su sanacija brodogradnje, treća u posljednje tri godine. Posljednje mjere sanacije Vlada je prihvatila u kolovozu prošle godine, a one su za razdoblje do 2008. financijski "teške" 2,96 milijardi kuna.

(Hina) bn ds

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara