Brodosplit je danas tvrtki iz Nizozemske isporučio polarni kruzer

Brodosplit je danas tvrtki iz Nizozemske isporučio polarni kruzer
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

BRODOSPLIT je danas u splitskoj gradskoj luci naručitelju Oceanside Expeditionsu predao polarni kruzer, a nakon toga potpisan je ugovor o izgradnji još jednog takvog broda za tog nizozemskog naručitelja.

Gradnja drugog broda, kako je rečeno, bit će završena do listopada 2021. godine. Vrijednost ta dva broda premašuje 100 milijuna eura, a domaća komponenta je 70 posto, priopćeno je iz Brodosplita.

Na primopredaju došao ministar Horvat

Primopredaji broda nazočio je i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, koji je rekao kako je taj brod trenutno najsofisticiraniji proizvod koji hrvatsko gospodarstvo može isporučiti u skladu s ugovornim obvezama.

"Bude li takav kontinuitet u gradnji brodova, u Hrvatskoj brodogradnja ima perspektivu i može se vratiti na grane kao nekad", istaknuo je Horvat. Prema njegovim riječima, državna jamstva neće izostati n i ubuduće ako se bude gradilo brodove kao što je to slučaj s danas isporučenim.

Današnjom isporukom broda vladi RH, kako je rečeno, bit će skinuto 36 milijuna eura državnog jamstva, odobrenog za njegovu gradnju.

"Bude li ovo kontinuitet, rodi li se povjerenje između naručitelja i isporučitelja broda, onda ni vlada RH nema razloga takve poslove ne pratiti državnim jamstvima", rekao je.

Osvrnuo se i na stanje u brodogradilištima u Puli i Rijeci.

"Dogodi li se situacija kakvoj smo danas svjedoci u dva velika brodogradilišta, usuđujem se reći - problemi se naziru i u trećem - hrvatska brodogradnja ne može biti strateška gospodarska grana. Prošle godine u prvom mjesecu brodogradnja je u hrvatskoj industriji participirala ukupno iznosom 1,8 posto, ove godine taj relativni odnos je pao ispod jedan posto", kazao je Horvat.

Postoji li šansa za posao s Debeljakom? 

Na novinarski upit može li se Tomislav Debeljak, vlasnik Brodosplita, ponovno angažirati oko Uljanika ako Kinezi odustanu, ministar Horvat je podsjetio na ranije pregovore s Debeljakom.

"Gospodin Debeljak je imao jednu priliku ući u strateško partnerstvo. Mi smo pregovarali, ali pregovori nisu završili na način kako je i jedna i druga strana željela. U ovom trenutku u Puli i Rijeci, prvenstveno radnici a nakon njih i menadžment, prolaze vrlo teške trenutke. Dva broda koja nisu dovršena - traži se mehanizam i metodologija financiranja završetka tih brodova, a o nastavku ili o novim ugovorima o tome ćemo reći nešto kasnije", rekao je Horvat.

Debeljak je odgovarajući na novinarski upit o svojem novom angažmanu u Uljaniku rekao kako se "neće gurati".

"Ako se dogodi nekakva situacija da ja u svom srcu osjetim da radim dobro i da će to dobro svi osjetiti opet ćemo - nije problem, ali zasad stvarno nemam taj osjećaj", kazao je Debeljak.

Debeljak kaže da je referendum o brodogradnji glupost

Za zamisli o raspisivanju referenduma u vezi s brodogradnjom rekao je da je to glupost. 

"Idemo radije vani raditi nego referendum", dodao je.

Ministar Horvat je također podsjetio i na, kako se izrazio, lošu stranu priče o brodogradnji. "Podsjetit ću, i to je loša strana priče koju zovemo brodogradnja; vlada RH zbog nekih nesmotrenih odluka, neispunjenih ugovora, iz državnog proračuna pokrila je jamstvo ugovorenih a neisporučenih brodova od preko tri milijarde kuna", rekao je Horvat.

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara je rekao kako je današnja primopredaja polarnog kruzera izgrađenog u Brodosplitu pokazatelj da industrija u Splitu živi. "Kad je Brodosplitu dobro, dobro je i Splitu", poručio je Krstulović Opara.

Brod koji je danas isporučen naručitelju dugačak je 107,6 metara i širok 17,6 metara, a brzinu od 15 čvorova osiguravaju mu dva glavna motora ukupne snage 4260 kW. Može ugostiti 196 putnika smještenih u 85 kabina, o kojima će se brinuti 70 članova posade.

Wijnand van Gessel, vlasnik nizozemske kompanije Oceanwide Expeditions, izrazio je zadovoljstvo suradnjom s Brodosplitom i njegovim menadžmentom.

"Ovo brodogradilište isporučilo je brod na vrijeme i možete biti vrlo ponosni na to. Ne postoji u ovom trenutku u svijetu brodogradilište, čak ni veliko, koje isporučuje na vrijeme, uvijek kasne", ustvrdio je van Gessel.

Najavio je da će novi brod, o čijoj su izgradnji danas potpisali ugovor, nositi ime Janssonius, po slavnom nizozemskom kartografu iz 17. stoljeća Johannesu Janssoniusu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara