Broj samoubojstava u mnogim zemljama pada, ali u nekima raste

DOK SE broj samoubojstava u većem dijelu svijeta smanjuje, taj problem je u porastu u zemljama kao što su Rusija, Australija i Irska, navodi se u novom izvješću.

U slučaju Rusije situacija je postala tako ozbiljna da je samoubojstvo glavni uzrok smrti među mlađim muškarcima.

"To pokazuje koliko su važne i hitne cjelovite medicinske, ali uglavnom socijalne intervencije u sprječavanju samoubojstava u tim dijelovima svijeta", rekao je autor izvješća dr. Fabio Levi iz Instituta za socijalnu i preventivnu medicinu u Lausannei, u Švicarskoj.

Levi i njegovi kolege ažurirali su globalnu statistiku samoubojstava na temelju podataka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) od šezdesetih do kasnih devedesetih godina. Sažetak njihovih otkrića objavljen je u lipanjskom izdanju časopisa European Journal of Public Health.

Prema Leviju, stopa samoubojstava među muškarcima u Europskoj uniji pala je za više od 10 posto tijekom posljednja dva desetljeća, dok je među ženama u zapadnoj Europi i Sjevernoj Americi pala za više od 40 posto od sedamdesetih godina. Istočna Europa ima veću stopu samoubojstava od EU-a, ali i ona se smanjuje ili stagnira.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, samoubojstava je sve više u Irskoj, Australiji i Novom Zelandu gdje ih je zabilježeno od 35 do 40 na 100.000 stanovnika, rekao je Levi.

Što se tiče Rusije, tamo je broj samoubojstava porastao tijekom posljednjih 10 godina za približno 10 posto među ženama i za više od 50 posto među muškarcima, što znači da na 100.000 muškaraca starih od 15 do 34 godine 66 izvrši samoubojstvo.

Gotovo je nemoguće pronaći zajednički uzrok povećanja broja samoubojstava u tim zemljama, ali određeni čimbenici kao što su socijalno ekonomska nestabilnost, nezaposlenost, duševne bolesti i uživanje alkohola i droge svakako se svugdje susreću, smatra Levi.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara