KORONAVIRUS

Broj umrlih od koronavirusa u Španjolskoj možda je i 60 posto veći

Broj umrlih od koronavirusa u Španjolskoj možda je i 60 posto veći
Foto: EPA

BROJ umrlih od covida-19 u Španjolskoj mogao bi biti čak 60 posto veći od službene statistike, prema kojoj je umrlo 28.432 ljudi, objavile su u nedjelju novine El Pais.

U službenu brojku spadaju samo osobe kod kojih je utvrđeno da imaju koronavirus, no ne i osobe koje su preminule sa sumnjom na bolest i nisu testirane.

Zbog toga što testiranje nije rašireno, pogotovo u prvoj fazi pandemije, službena brojka može biti manja od stvarnih razmjera pandemije, kao u brojnim drugim zemljama.

Uzimajući u obzir regionalne statistike umrlih, kod kojih je potvrđen koronavirus i kod kojih je postojala sumnja na koronavirus, El Pais je došao do broja od 44.886 smrtnih slučajeva.

Ako je El Paisova procjena točna, Španjolska je, iza Velike Britanije, europska zemlja s najviše umrlih od koronavirusa.

Španjolsko ministarstvo zdravstva nije odgovorilo na zahtjev za komentar.

Analiza El Paisa otprilike se podudara sa statistikom Nacionalnog epidemiološkog centra i Nacionalnog statističkog centra (INE), koji registriraju koliko je smrtnih slučajeva širom zemlje u usporedbi s prethodnim godinama.

INE je u lipnju objavio da je prvih mjeseci 2020. zabilježeno 43.495 više smrtnih slučajeva nego u istom razdoblju prethodne godine, iako nisu ustvrdili u kojoj se mjeri ta razlika može pripisati pandemiji.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara