Bruxelles: Rasprava o ustavu EU-a bez većih pomaka

MINISTRI vanjskih poslova Europske unije nisu u utorak na sastanku u Bruxellesu uspjeli približiti stajališta oko otvorenih pitanja u pogledu budućeg europskog ustava.

Drugi dan rada Međuvladine konferencije (IGC) imao je na dnevnom redu opseg područja o kojima će se odlučivati kvalificiranom većinom, te broj članova Europske komisije.

Predsjedatelj Vijeća, irski ministar vanjskih poslova Brian Cowen, rekao je da je rasprava bila "korisna", te da će se ministri ponovno okupiti početkom sljedećeg tjedna kako bi razgovarali o načinu odlučivanja u Vijeću ministara.

Francuski ministar vanjskih poslova Michel Barnier izjavio je da su ovakve rasprave o otvorenim pitanjima dosegle "svoj limit", te predložio irskom predsjedništvu da napravi sveobuhvatni prijedlog o ustavu i stavi ga na stol.

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel rekao je na konferenciji za novinare da je dosad bio uvjeren da se broj otvorenih pitanja smanjuje, ali "su danas otvorene teme" za koje je mislio da su "apsolvirane".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč tome, ministar Cowen je izrazio optimizam da će se posao oko ustava dovršiti na summitu EU-a 17. i 18. lipnja. "Uvjeren sam da ćemo taj posao uspješno završiti. Gradimo konsenzus na nizu pitanja, stvari postaju jasnije", rekao je Cowen.

Države članice koje su naklonjenije ustroju EU-a u federalnom smjeru zauzimaju se za to da se što o većem broju pitanja odlučuje kvalificiranom većinom, dok druge, u prvom redu Velika Britanija, ne odustaju od prava veta u pitanjima obrane, vanjske politike, porezne politike i socijalne sigurnosti.

U pogledu broja povjerenika u budućoj Europskoj komisiji, države članice su podijeljene u dva tabora - manje zemlje traže da svaka zemlja ima po jednog povjerenika, dok veće drže da bi Komisija s prevelikim brojem članova postala neučinkovita.

Irsko predsjedništvo je predložilo da do 2014. svaka zemlja ima svog povjerenika, a nakon toga taj bi se broj smanjio na 15 do 18 povjerenika. U tom slučaju bi se uvelo načelo rotacije, prema kojem sve zemlje ne bi u isto vrijeme imale povjerenika u Komisiji.

Manje zemlje se protive argumentu učinkovitosti, postavljajući pitanje kako će Komisija do 2014. biti učinkovita, a nakon toga to neće biti. Danska je predložila da se to pitanje ostavi otvorenim do 2014. kako bi se vidjelo hoće li Komisija moći učinkovito raditi pa da se onda vidi treba li smanjivati broj povjerenika.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara