BSA obilježava svjetski Dan intelektualnog vlasništva

NA DANAŠNJI dan, Business Software Alliance se pridružuje brojnim organizacijama diljem svijeta u proslavi Svjetskog dana intelektualnog vlasništva, dana kada se prisjećamo doprinosa brojnih svjetskih izumitelja, inovatora i umjetnika. Ovaj dan promiče i važnost intelektualnog vlasništva, kao alata ekonomskog, društvenog i kulturnog razvoja.

Na ovogodišnji Dan intelektualnog vlasništva, Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo
(WIPO) sloganom „Potaknimo kreativnost“ obilježava poveznicu između intelektualnog vlasništva i kreativnosti.

„Poticanje kreativnosti – nagrađujući kreativne, inovativne talente na kojima gradimo svijet i budućnost - to je svrha intelektualnog vlasništva. To je ono što pokreće naš rad. To je ono što Svjetski dan intelektualnog vlasništva čini razlogom za proslavu“, rekao je Camil Idris, generalni direktor Svjetske organizacije intelektualnog vlasništva.

"Poslovni značaj prava intelektualnog vlasništva, koje je postalo ključno u odnosu na pitanja tržišne uspješnosti u modernim gospodarstvima, danas je od neprocjenjive važnosti. U modernim postindustrijskim društvima, veliki se dio društvenog blagostanja stvara koristeći kao osnovno sredstvo - prava intelektualnog vlasništva. Stoga se nadamo da će i Hrvatska maksimalno osnažiti provedbu mehanizama zaštite i korištenja prava intelektualnog vlasništva, kako bi i sama počela stvarati vlastito blagostanje pomoću prava intelektualnog vlasništva“, rekao je Mladen Vukmir, glasnogovornik BSA u Hrvatskoj, i dodao: " Tako bi primjerice, smanjenjem stope piratstva za 10%, Hrvatska ostvarila uvjete za otvaranje tisuća novih radnih mjesta, povećanje gospodarskog rasta i milijunske priljeve u poreznim blagajnama. Taj bi rast izravno pomogao Vladi RH da financira javne programe u edukaciji, zdravstvu ili pravosuđu."

Pod pokroviteljstvom Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske, na inicijativu Business Software Alliancea (BSA) i Društva za zaštitu audiovizualnih djela (APAW), te uz podršku Hrvatske televizije, povodom Svjetskog dana intelektualnog vlasništva emitirat će se uoči i na dan 26. travnja antipiratski spot "Piratstvo je kriminal".

Uspoređivanjem piratstva s krađom, javnosti se nastoji približiti činjenica da se u oba slučaja radi o kažnjivim djelima koja su zabranjena zakonom. Osim pravnih posljedica, piratstvo donosi i društvenu i gospodarsku štetu. Svrha je spota upozoriti javnost da piratstvo predstavlja protupravnu aktivnost - piratstvo je zabranjeno zakonom i sankcionira se kao prekršaj i kazneno djelo.

Državni zavod za intelektualno vlasništvo je povodom Svjetskog dana intelektualnog vlasništva održao i brojne seminare na temu zaštite industrijskog vlasništva - patenta, žiga i industrijskog dizajna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara