Budi se vulkan za koji se mislilo da je mrtav: "Mogao bi eruptirati svaki tren"

Budi se vulkan za koji se mislilo da je mrtav: "Mogao bi eruptirati svaki tren"
Screenshot: YouTube

VULKAN Bolshaya Udina na Kamčatki, za koji se mislilo da je ugašen, odnosno mrtav - budi se. A erupcija bi mogla biti katastrofalna, upozoravaju znanstvenici, javlja CNN.

Znanstvenici su vjerovali da je ovaj vulkan mrtav sve do 2017. godine, kada je zabilježena sve jača seizmička aktivnost ispod njega.

Geofizičar Ivan Koulakov s ruskog Instituta za geologiju i geofiziku nafte Trofimuk, koji je proveo istraživanje o vulkanu, vjeruje da ga treba reklasificirati kao "aktivan".

Mogao bi eruptirati svakog trena

"U svakom trenutku može doći do erupcije", kazao je Koulakov za CNN.

Između 1999. i rujna 2017. godine otkriveno je oko 100 slabih seizmičkih aktivnosti ispod vulkana. Međutim, "neuobičajeno povećanje" seizmičkih aktivnosti počelo je u listopadu 2017. Između listopada 2017. i veljače 2019. zabilježeno je oko 2.400 seizmičkih događaja.

U veljači ove godine se ispod vulkana dogodio potres magnitude 4,3 stupnja - najjači seizmički događaj ikada zabilježen na tom području.

Aktivan vulkan

Istraživači iz Rusije, Egipta i Saudijske Arabije istraživali su vulkan između svibnja i srpnja prošle godine. Studiju su objavili u časopisu "Journal of Volcanology and Geothermal Research".

Postavljanjem četiriju privremenih seizmičkih postaja za praćenje oko Bolshaya Udine, istraživači su zabilježili i analizirali 559 seizmičkih događaja. Oko vulkana se stvorila "eliptična skupina" seizmičke aktivnosti, utvrdili su, sa seizmičkim događajima koji su se odvijali više od tri milje ispod površine.

"Ova seizmička svojstva mogu ukazivati ​​na prisutnost magme s visokim količinama tekućine, što može opravdati promjenu statusa vulkana iz "izumrlog" u "aktivan", napisali su istraživači.

Posljedice će biti katastrofalne

"Postoji oko 50% šanse da će Bolshaya Udina eruptirati, rekao je Koulakov.

"Ili bi mogao oslobađati energiju tijekom idućih nekoliko mjeseci, ili će jednostavno nestati bez erupcije", dodao je.

Ako vulkan eruptira, to bi moglo predstavljati ogromnu prijetnju malim selima u blizini, kaže Koulakov i dodaje: "Srećom, nema mnogo ljudi u blizini."

Veća erupcija također može utjecati na klimu u "potpuno različitim dijelovima svijeta", rekao je. Pepeo oslobođen erupcijom mogao bi se proširiti izvan Rusije, ometajući zračni promet.

Nažalost, teško je pratiti aktivnost ovog vulkana jer se nalazi daleko od trajnih seizmičkih stanica, rekao je Koulakov.

"Moramo rasporediti više stanica kako bismo razumjeli je li vulkan opasan ili nije", rekao je. "Vrlo je nepredvidljiv", zaključio je.

.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara