Budimpešta: Mesić razgovarao s mađarskim premijerom

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić razgovarao je u utorak u Budimpešti s mađarskim premijerom Peterom Medgyessyem o ukupnoj suradnji dviju zemalja i mogućnostima njezinog daljnjeg razvoja.

"Konstatirali smo da postoje zajednički interesi i slični strateški ciljevi", izjavio je novinarima nakon završetka razgovora predsjednik Mesić.

"Možemo biti zadovoljni dosadašnjom suradnjom", rekao je Mesić, ocjenjujući da postoje veliki potencijali za njezino jačanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Uoči posjeta Pečuhu u srijedu, gdje živi najveći dio hrvatske manjine u Mađarskoj, Mesić je rekao da su tamošnji Hrvati vrlo dobro organizirani i čuvaju hrvatsku tradiciju. Nacionalne manjine omogućuju brže europsko ujedinjenje i veće razumijevanje među narodima i državama, istaknuo je predsjednik Mesić.

Predstavnici Ureda za manjine mađarske Vlade i Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj potpisali su u utorak sporazum prema kojem će mađarska Vlada izdvojiti više od 400 tisuća eura za uređenje objekta na otoku Pagu koji će koristiti pripadnici hrvatske manjine u Mađarskoj i mađarske u Hrvatskoj za učenje hrvatskog odnosno mađarskog jezika.

Na prigodnoj svečanosti u hrvatskom veleposlanstvu u Budimpešti predsjednik Mesić je uručio odličje Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića Istvanu Nyomarkayu za osobit doprinos unapređenju suradnje između zagrebačkog i budimpeštanskog Sveučilišta na polju filologije i afirmacije kroatistike u Republici Mađarskoj. Budimpeštanskom gradonačelniku Gaboru Demszyom uručio je odličje Reda Kneza Branimira s ogrlicom za osobit doprinos razvitku odnosa između Republike Hrvatske i Republike Mađarske, a posebno u poboljšanju statusa manjina u obje države.

Predsjednik Mesić priredio je u utorak navečer svečano primanje u hrvatskom veleposlanstvu u Budimpešti u čast mađarskog predsjednika Ferenca Madla.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara