Bugarska policija će pustiti osumnjičenog za ubojstvo novinarke

Bugarska policija će pustiti osumnjičenog za ubojstvo novinarke
Foto: Hina/EPA

RUMUNJSKI državljanin ukrajinskog podrijetla, kojeg je bugarska policija bila privela u sklopu istrage ubojstva istraživačke novinarke Viktorije Marinove čije je tijelo prije četiri dana pronađeno u parku u njezinu rodnom gradu Ruseu, bit će pušten na slobodu, priopćila je u utorak policija.

>> U Bugarskoj silovana i brutalno ubijena novinarka

"Naš posao se nastavlja. Za sada nema činjenica i okolnosti koje možemo objaviti. Rumunjski državljanin će biti pušten", kazao je Teodor Atanasov, načelnik regionalne policije u Ruseu.

Osumnjičeni Ukrajinac živi kao skitnica

Osumnjičeni Ukrajinac s rumunjskom putovnicom živi kao skitnica, a bio je zadržan u pritvoru sve dok policija nije provjerila njegov alibi.

Tijelo 30-godišnje novinarke pronađeno je u subotu nedaleko od rijeke u gradskom parku njezina rodnog podunavskog grada Rusea na sjeveru Bugarske. Tužitelji su izjavili da je bila silovana, pretučena i zadavljena.

Bugarski ministar unutarnjih poslova Mladen Marinov rekao je da zasad nema dokaza da je ubojstvo povezano s njenim novinarskim radom.

Istraživala lokalne projekte koje financira EU

Marinova je radila za TV postaju TVN iz Rusea koja je emitirala njezinu emisiju "Detektor". U svojoj posljednjoj emisiji 30. rujna predstavila je dva novinara koji su istraživali navodni slučaj korupcije vezano uz fondove EU-a. Rekla je da će njezina nedavno pokrenuta emisija provoditi slične istrage.   

Marinova, koja ima 7-godišnju kćer, bila je uključena u istragu skupine bugarskih novinara o infrastrukturnim projektima koje financira EU, a kojima su upravljale lokalne vlasti.

Prije Marinove, u Europi je u zadnjih 12 mjeseci ubijeno još dvoje novinara - malteška istraživačka novinarka Daphe Caruana Galizia i slovački novinar Jan Kuciak.

Bugarska zauzima 111. mjesto među 180 zemalja na ovogodišnjem indeksu slobode medija u svijetu organizacije Reporteri bez granica, što je najniže mjesto koje zauzima jedna zemlja Europske unije, kao i niže od bilo koje zemlje zapadnog Balkana, od kojih su neke kandidati za članstvo u EU.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara