Bugarska zainteresirana za kupnju američkih F-16 zrakoplova

Bugarska zainteresirana za kupnju američkih F-16 zrakoplova
Ilustracija: EPA

BUGARSKI premijer Borko Borisov je rekao da je sklon kupovini američkih mlaznih lovaca F-16 u sklopu natječaja Bugarske za obnovu njezine flote borbenih zrakoplova. 

"Prema onome što mi govore piloti, F-16 je puno bolji od drugih predloženih zrakoplova", rekao je Borissov u sklopu europskog summita u Bruxellesu, prema priopćenju vlade.

Predvidjeli 900 milijuna eura za kupovinu najmanje osam borbenih zrakoplova

Članica NATO-a od 2004., Bugarska je predvidjela proračun od 900 milijuna eura za kupovinu najmanje 8 borbenih zrakoplova koji bi zamijenili njihove sovjetske MiG-29.

Dobila je američke ponude za nove Lockheed Martin F-16 i Boeing F-18, nove švedske Gripen i rabljene talijanske zrakoplove Eurofighter.

Stručnjaci smatraju da će se odluka biti između F-16 i Gripena.

Borissov je prema priopćenju rekao da se ne želi miješati u rad povjerenstava zaduženih za proučavanje ponuda, ali je naglasio da želi najbolji zrakoplov jer se stanje u regiji komplicira. Bugarska graniči s Ukrajinom, Rusijom i Turskom.

Ministrica vanjskih poslova Ekaterina Zaharieva je rekla da je Lockheed Martin predstavio "poboljšanu" ponudu u pogledu cijene i rokova isporuke za 8 zrakoplova F-16, bez dodatnih pojedinosti. 

Zamjenik američkog državnog tajnika bio u posjetu Sofiji

Zamjenik američkog državnog tajnika John Sullivan je u petak bio u posjetu Sofiji i ocijenio je da je ponuda Lockheed Martina za 8 zrakoplova F-16 "jako privlačna".

Švedska je u petak navela da je predstavila poboljšanu ponudu za 10 zrakoplova Gripen umjesto 8 u sklopu proračuna koji je odredila Bugarska.

"Prvi zrakoplovi će biti isporučeni u roku od 24 mjeseci nakon potpisivanja ugovora", prema priopćenju švedske vlade.

Nakon prethodnog natječaja, ministarstvo obrane je navelo da je sklonije novim Gripen zrakoplovima, ali procedura je ponovo pokrenuta 2017. kada je na vlast stupio Borissov, koji je povećao iznos za kupovinu.

Lockheed Martin je u srijedu potpisao sa Slovačkom ugovor o isporuci 14 F-16 za 1,58 milijardi eura. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara