Bugarski ministri dali ostavke zbog muljanja nekretninama. Što čeka Tolušić?

Bugarski ministri dali ostavke zbog muljanja nekretninama. Što čeka Tolušić?
Foto: Patrik Macek/Davor Javorovic/PIXSELL

BUGARSKU i Hrvatsku posljednjih mjeseci potresaju slični skandali – mešetarenje nekretninama, odnosno prodaje stanova, kuća, zemljišta po netržišnim vrijednostima u koje su uključeni članovi vlada ovih zemalja. I dok u Bugarskoj, koja se smatra najkorumpiranijom zemljom EU-a, pljušte ostavke, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, akter spomenutih zbivanja u Hrvatskoj, kako se čini, ne boji se za svoju fotelju.

Ove srijede bugarski ministar poljoprivrede Rumen Porožanov podnio je ostavku zbog optužbi da je novac iz EU fondova namijenjen za pomoć poljoprivredi zloupotrebljen za kupnju luksuznih objekata i više od 700 motela. Porožanov je dao ostavku dva tjedna nakon što su tužitelji pokrenuli opsežnu istragu o prevarama vezanim uz sredstva EU-a za pomoć poljoprivrednom razvoju. Lokalni mediji izvijestili su i da je Porožanov 2004. godine kupio prostran stan po cijeni dosta nižoj od tržišne te da nije propisno prijavio poslove u vezi s nekretninama njegove supruge u 2017. godini.

Bugarsku posljednjih mjesec dana potresaju ostavke ministara

Porožanov je posljednji u nizu visokih dužnosnika koji su u posljednje vrijeme bili prisiljeni dati ostavku u Bugarskoj. Osim njega, ostavku je prošli mjesec podnio i zamjenik ministra financija nakon što su mediji otkrili kako je bio jedini korisnik luksuzne zgrade izgrađene uz pomoć EU fondova.

A ostavke je prošli mjesec podnijela i ministrica pravosuđa Cecka Cačkeva te još troje dužnosnika vladajuće stranke desnog centra GERB nakon što su tamošnji mediji otkrili takozvanu aferu Apartmentgate koja je pokazala kako je više članova vladajuće stranke kupilo stanove ispod tržišne cijene.

Zvuči poznato? Možda kad je riječ o početku priče - otkriću afere u koju je umiješan visoki dužnosnik, čega smo se tijekom ove vlade nagledali i naslušali, no hrvatski nastavak razvoja događaja bitno je drugačiji.

Bugarska više nije gora od Hrvatske

Korupcijski skandali razbjesnili su bugarsku javnost, a strani mediji raspisali su se o ovoj državi kao najkorumpiranijoj zemlji EU-a, kako ju je proglasio Transparency International u svom izvještaju za 2018. godinu. I premda se u hrvatskoj javnosti Bugarska uz Rumunjsku generalno koristi kao metafora "za ono što je gore čak i od nas”, posljednji potezi ipak upućuju da se nacionalni moralizatori više neće moći koristiti tako olako podcjenjivačkim narativom vezanim uz Bugarsku.

Vlada s puno afera i skoro nijednom ostavkom

Naime, vlada premijera Andreja Plenkovića prikupila je zavidan broj afera tijekom svog rada – od Martine Dalić, Zdravka Marića, Tome Medvedeva, Damira Krstičevića, Gabrijele Žalac, i Tomislava Tolušića. No kako je poznato, iz vlade je otišla tek Martina Dalić, i to nakon što je Index otkrio zastrašujuću aferu Hotmail te objavio dokaze koji bi, da budemo ironični, i u Bugarskoj završili barem optužnim prijedlozima.

Ni prometna nesreća i vožnja bez dozvole te sumnjiva kupnja luksuznog Mercedesa ministrice regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijele Žalac, ni fijasko ministra obrane Damira Krstičevića s nabavom vojnih aviona, ni u imovinskoj kartici podcijenjena vikendica ministra državne imovine Gorana Marića, da nabrojimo samo od nekih afera, nisu rezultirali napuštanjem ministarskih fotelja. I premda su mediji otkrivali afere u razvijenijim demokracijama vrijedne u najmanju ruku ostavki ministara, ako već ne premijera, u Hrvatskoj se nitko ne osjeća odgovornim, a vlada se ponaša kao da se ništa nije dogodilo. Tako je i u posljednjem slučaju o imovini ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića.

U Bugarskoj ostavke i istrage, u Hrvatskoj samo još novinarskih otkrića

I dok se u Bugarskoj zbog sličnih otkrića provode istrage i daju ostavke, u Hrvatskoj, kako smo svjedočili posljednjih tjedana, zbog sličnih afera može se dogoditi jedino da novinari i novinarke još dublje istražuju pa da nailaze na nove. 

Podsjetimo, mediji su otkrili kako Tolušić, iako cijelo vrijeme na državnoj plaći, danas ima stan u Zagrebu, novoizgrađenu kuću u Virovitici, ekskluzivnu roštiljarnicu od 120 kvadrata, a mogao si je priuštiti i vjenčanje na skupom imanju u Istri. I premda nikad nije prijavio ušteđevinu, a podaci vezani uz kuću u Virovitici se ne podudaraju s imovinskom karticom, te postoji sumnja u makinaciju s prodajom zemljišta uz more, premijer Plenković na pitanje novinara uživa li ministar još uvijek njegovo povjerenje odgovorio je potpuno nezainteresirano rekavši tek: "Pa to nije tema koja je vezana uz povjerenje, to su tehnička pitanja.”

Stoga, uza sve afere i neučinkovitost vlade koju vodi, Plenković može očekivati da će u nacionalnom imaginariju ostati upamćen kao onaj koji je imidž zemlje i percepciju građana o njoj doveo do toga da je gora čak i od Bugarske, za koju se narodski smatra da "gore od nje ne može”.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara