Bujanec poziva na linč: Objavio ime oca maloljetnog delinkventa koji je uništio spomenik branitelju

Bujanec poziva na linč: Objavio ime oca maloljetnog delinkventa koji je uništio spomenik branitelju

Foto: Facebook

PRIJE nekoliko dana crvenom bojom je oskvrnut vukovarski spomenik Jean Michelu Nicolieru, Francuzu koji je kao dragovoljac Domovinskog rata zarobljen nakon pada Vukovara i ubijen na Ovčari.

Policija je prilično brzo obavila svoj posao. Delinkvent je uhićen, a ispostavit će se da je riječ o maloljetnoj osobi protiv kojeg će policija poduzeti zakonom predviđene mjere.

No, kontroverzni Velimir Bujanec, narkodiler koji je osuđen jer je prostitutke plaćao kokainom i cijenjeni gost s inauguracije aktualne hrvatske predsjednice, otišao je korak dalje.

On je, naime, objavio detaljnije podatke o maloljetniku koji je, tvrdi Bujanec pozivajući se na svoje izvore unutar policije, Srbin.

Iako nije objavio ime i prezime maloljetnika, priznavši da ga u tome sprečava zakon, Bujanec je opisao radno mjesto i zanimanje oca maloljetnog delinkventa. Kao šlag na kraju, Bujanec je u večerašnjoj emisiji rekao ime oca maloljetnog delinkventa.

Time je Bujanec po tko zna koji put pokrenuo hajku temeljenu na nacionalnoj osnovi, a učinio je to bez obzira što je policija brzo riješila slučaj. Bujančeva objava ne može se protumačiti nikako drugačije nego poziv na linč, što ovom huškaču nije prvi put.

Živi od huškanja

Prije samo nekoliko dana Bujanec, koji je osim gore navedenog poznat i po svojim neonacističkim stavovima, je pozvao na hajku antifašističkih aktivista nakon što je crvenom bojom zaliven spomenik Miru Barešiću, emigrantu koji je zbog ubojstva jugoslavenskog veleposlanika u Švedskoj osuđen na doživotnu kaznu zatvora

"NUDIMO NAGRADU OD 20.000 KUNA ZA INFORMACIJU O GADOVIMA KOJI SU OŠTETILI SPOMENIK MIRI BAREŠIĆU!

Banditi se kriju iza tzv. Antifa - Šibenik, ali nas zanimaju konkretna imena...

Oni koji su se usudili počiniti ovakav zločin i oskrvnuli spomenik hrvatskom heroju u Dragama, moraju znati da su time uvrijedili ne samo rodbinu i prijatelje, već i sve hrvatske dragovoljce i cijeli hrvatski narod. Nagradu za imena bandita ponudili su naši iseljenici iz Kanade i biti će isplaćena kao doprinos akciji institucija za koje očekujemo da će odraditi svoj posao", napisao je Bujanec, u nadi kako će pokrenuti lov na vještice.

Ranije ove godine Bujanec je objavio adresu na kojoj živi Rene Bitorajac nakon što je ovaj snimio duhoviti video "Mi, Hrvati" u kojem na satiričan način opisuje stanje u Hrvatskoj. Video se Bujancu nije svidio, a u emisiji je s propalim glumcem Božidarom Alićem zaključio kako Bitorajac to radi jer "mrzi Hrvatsku i sve hrvatsko". Sve je kulminiralo objavom adrese hrvatskog glumca.

Bujanec je, podsjećamo, 2013. godine uhapšen zato što je kokainom plaćao prostitutke, odnosno zbog kaznenog djela stavljanja narkotika u promet. Najprije je Bujanec tvrdio da mu podmeću politički protivnici, ali na koncu je ipak sve priznao te se nagodio s tužiteljstvom. Pravomoćno je osuđen na kaznu od deset mjeseci uvjetnog zatvora uz rok kušnje od tri godine.  

Pravobraniteljica za djecu: To je posao policije, ne pojedinaca i javnosti

Za mišljenje o konkretnom slučaju pitali smo Ivanu Milas Klarić, dječju pravobraniteljicu.

"Ne upuštajući se u komentiranje pojedinačnog slučaja želim upozoriti da je pravo na privatnost i zaštitu obiteljskog života jedno je od temeljnih prava svake osobe pa i djeteta, čak i u situacijama kada je to dijete svojim postupcima povrijedilo pravni poredak. Dijete koje je navršilo 14 godina i počinitelj je kaznenog ili prekršajnog djela treba odgovarati za svoje postupke i snositi za to posljedice, no osuda i eventualna sankcija je isključivo u rukama pravosudnih tijela, a nikako pojedinaca i javnosti.

Kazna i svaka druga sankcija nije sama sebi cilj, već se njihovom primjenom želi u budućnosti postići određena svrha, a to je korekcija neprihvatljivog ponašanja i pozitivan utjecaj na djetetov daljnji razvoj.  Konvencija o pravima djeteta  izričito navodi zahtjev za poštivanjem privatnosti djeteta osumnjičenog ili optuženog za počinjenje kaznenog djela, a s ovim zahtjevom su usklađeni i svi aktualni hrvatski propisi koji navode da svi detalji utvrđivanja okolnosti i načina počinjenja  kaznenih djela od strane maloljetnika moraju biti zaštićeni tajnošću.

Štoviše kaznenim zakonom propisana je kaznena odgovornost  za onoga tko iznese ili pronese nešto iz osobnog ili obiteljskog života djeteta što kod djeteta može izazvati uznemirenost, porugu vršnjaka ili drugih osoba ili je na drugi način ugrozilo dobrobit djeteta, osobito ako je to učinjeno putem tiska, radija, televizije, računalnog sustava ili mreže, na javnom skupu ili na drugi način zbog čega je ono postalo pristupačno većem broju osobu. Podsjećamo da je zaštita privatnosti  djeteta dužnost novinara i prema Kodeksu časti Hrvatskog novinarskog društva, no nažalost novinari na to vrlo često zaboravljaju, a još je žalosnije da zbog toga najčešće ne snose posljedice", kazala je Milas Klarić za Index.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara