Bukurešt će "pojasniti" Izraelu svoja stajališta o holokaustu

ŠEF RUMUNJSKE diplomacije Mircea Geoana "iznijet će potrebna pojašnjenja" u pogledu stajališta Bukurešta o holokaustu, tijekom predstojećeg sastanka s izraelskim kolegom Sylvanom Shalomom, izvijestilo je u ponedjeljak rumunjsko ministarstvo vanjskih poslova.

Taj će sastanak uslijediti nakon intervjua što ga je rumunjski predsjednik Ion Iliescu dao listu Haaretz u kojemu je kazao kako "holokaust" u Rumunjskoj "nije bio usmjeren samo protiv Židova", što je u Izraelu potaknulo oštre reakcije.

"Briga Rumunjske da pojasni neke aspekte suvremene povijesti i tragične trenutke koji su se dogodili prije 50 godina je konstantna", kaže se također u priopćenju ministarstva.

"Bukurešt namjerava poduzeti konkretne korake koji bi potvrdili odlučnost Rumunjske u promicanju tolerancije i borbe protiv antisemitskih i ksenofobičnih ispada", kaže se u priopćenju ministarstva, koje ističe kako su odnosi Rumunjske s Izraelom i židovskim organizacijama "solidni".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Geoana, koji trenutačno boravi u SAD-u, u nedjelju se u Washingtonu sastao s dužnosnicima međunarodne organizacije Bnai Brith i Američke židovske zajednice.

Iliescuove izjave o holokaustu, koje su uslijedile samo mjesec dana nakon izvješća rumunjske vlade koja je zanijekala postojanje u holokausta Rumunjskoj tijekom režima pronacistički orijentiranog maršala Iona Antonescua, potaknule su oštre kritike Izraela.

Iliescu je u nedjelju izjavio kako je "iznenađen i žalostan" zbog takvih reakcija te je istaknuo kako ni u kojemu slučaju nije imao namjeru "umanjiti posljedice holokausta".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara