Bulmer-Thomas: Hrvatska nema nikakvih izgleda ući u EU 2007.

Bulmer-Thomas: Hrvatska nema nikakvih izgleda ući u EU 2007.
HRVATSKA nema nikakvih izgleda ući u Europsku uniju 2007. godine, rekao je u direktor britanskog Kraljevskog instituta za međunarodne poslove Victor Bulmer-Thomas tijekom svog izlaganja na međunarodnoj konferenciji koja se pod nazivom "NATO-EU i jugoistočna Europa" do subote održava u Zagrebu.

Bulmet-Thomas je svojim izlaganjem "Utjecaj proširenja EU na jugoistočnu Europu" otvorio spomenutu konferenciju.

"Vjerujem da će Hrvatska biti pozvana na pregovore, ali ona u EU neće ući prije Rumunjske - dakle, vjerojatno ne prije 2012.", rekao je Bulmer-Thomas, nakon što je procijenio da Rumunjska u uniju, nakon ovotjedne procjene Europske komisije, neće ući prije 2010.

Bugarska i Rumunjska imale su zajednički "ciljani datum" ulaska u uniju 2007., što Rumunjska neće uspjeti ostvariti, ali je Bulmer-Thomas odbacio mogućnost da je Hrvatska "pretekne" i prije nje uđe u uniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Teoretski je to moguće, ali samo teoretski, jer je Rumunjska već obavila veliki dio pregovora s EU, a praktički je nemoguće da Hrvatska, koja ih još nije ni započela, zatvori 31 poglavlje acquis communautairea u tako kratkom vremenu", rekao je Britanac.

Uz to, kako je istaknuo, problem Hrvatske je i njezina veličina, jer se u EU pitaju je li, nakon proširenja na novih 10 članica, uputno raditi proširenje za jednu zemlju tako malog tržišta.

No, možda je najveća poteškoća izvan granica Hrvatske, jer u slučaju da primi Hrvatsku, Europska unija bi za susjeda dobila BiH, "krhku državu koja ne funkcionira", a to ne želi, tvrdi Bulmer-Thomas. "Ako već negdje morate povući granicu, onda je to bolje učiniti ispred zemalja kao što su Švicarska ili Norveška, pa i Hrvatska, a ne kod tako krhke države kao BiH", dodao je Bulmer-Thomas.

Na dvodnevnoj konferenciji koju je organizirao Hrvatski centar za strateške studije održat će se pet sjednica na kojima će o različitim aspektima odnosa NATO-a i EU s europskim jugoistokom govoriti dvadesetak sudionika, većinom predstavnika relevantnih instituta iz SAD, Rusije, Francuske, Italije, Švedske, Kanade, Mađarske, BiH, Makedonije, Albanije i Hrvatske.

Na temu "BiH nakon Daytona: hrvatski pogled", sudionicima se obratio i potpredsjednik Sabora Zdravko Tomac, a najavljeno je i sudjelovanje bivšeg ministra vanjskih poslova BiH Jadranka Prlića.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara